MANIPULACIJE ZLOČINIMA

'Srbija ne može raspisati tjeralicu za Gotovinom!'

23.11.2012 u 12:38

Bionic
Reading

Nezadovoljstvo Srba nakon oslobođenja generala Ante Gotovine i Mladena Markača na suđenju zbog ratnih zločina počinjenih tijekom i nakon operacije Oluja ne jenjava, a nove optužbe stižu zbog masakra 181 osobe (prema tvrdnjama srpskih dužnosnika) u Mrkonjić Gradu u Bosni i Hercegovini

Nakon operacije Oluja Hrvatska vojska je udružena s Armijom BiH krenula u završnu ofenzivu u zapadnoj Bosni, u akcijama Maestral i Južni potez, oslobađajući grad za gradom.

Iz Tužiteljstva BiH godinama već stiže isti odgovor vezano uz spomenute zločine. Kažu da vode istragu protiv većeg broja osumnjičenih, ali optužnice još uvijek nema.

Luka Mišetić, odvjetnik Ante Gotovine,
kaže da je optužbe koje stižu iz Srbije i Republike Srpske u ovom trenutku nepotrebno komentirati jer manipuliraju istragama o ratnim zločinima u političke svrhe.

General Gotovina se ne treba bojati tjeralice iz Srbije koja bi mu onemogućila putovanja.

'Srbija ne može raspisati tjeralicu za generalom Gotovinom u slučaju da protiv njega podigne optužnicu jer je Interpol promijenio pravila upravo zbog slučajeva Purda i Ganić. Zemlja koja želi podići optužnicu za zločin koji se dogodio u drugoj zemlji ne može to napraviti bez suglasnosti zemlje u kojoj se zločin dogodio', kazao nam je Mišetić.


Tko je bio u Mrkonjiću?

Damir Krstičević
bio je zapovjednik 4. gardijske brigade koja je zajedno sa 7. gardijskom brigadom, kojom je zapovijedao Ivan Korade, i snagama HVO-a 10. listopada 1995. u akciji Južni potez zauzela Mrkonjić Grad, a u žestokim borbama poginuo je dozapovjednik 4. brigade Andrija Matijaš Pauk. Akciju je koordinirao, s izdvojenog mjesta u Šipovu, general Ante Gotovina.

Za taj zločin u Mrkonjiću još uvijek nitko nije odgovarao. Lokalna vlast uporno traži procesuiranje zločina i krivnju svaljuje na ljude koji su vodili operaciju Južni potez od 8. do 15. listopada 1995. godine: Antu Gotovinu, Rahima Ademija, Ljubu Ćesića Rojsa, Damira Krstičevića, Miljenka Filipovića, Stanka Soptu, Zlatana Miju Jelića i Željka Glasnovića.

Nakon što je imenovan na funkciju ministra obrane, iz Mrkonjića su kao krivca prozivali i Antu Kotromanovića.

Divna Aničić
, načelnica Mrkonjić Grada, nakon oslobađanja hrvatskih generala kazala je da su 'stanovnici ozlojeđeni'.

'U Tužiteljstvu BiH postoje dokazi o umiješanosti generala Gotovine i Markača u zločine koji su se dogodili na području Mrkonjić Grada i zapadne Bosne. Pravda nije došla. I ne znam hoće li doći za ovo što je učinjeno u Mrkonjić Gradu, za 181 osobu nađenu u masovnoj grobnici. Mi ne gubimo nadu da će Tužiteljstvo BiH u Sarajevu podići optužnicu i da će se taj predmet promatrati neovisno o ovome kako im je presuđeno u Haagu', kazala je Aničić.