ŽELE GOTOVINU I MARKAČA

Srbija najavila otvaranje šest novih slučajeva za zločine u Oluji

21.11.2012 u 11:10

Bionic
Reading

Vladimir Vukčević kaže da će srpsko tužiteljstvo, nakon pravomoćnosti presude u Haagu protiv hrvatskih generala, aktivirati predmete povodom zločina izvršenih u akciji Oluja, javlja srpski portal B92

On je najavio i otvaranje šest novih slučajeva na osnovu dokaza koje Tužiteljstvo za ratne zločine posjeduje, javlja srpski B92

Srpsko tužiteljstvo će, također, od haškog tužiteljstva tražiti da mu dostavi dokaze iz predmeta protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača koji su oslobođeni optužbi za zločine u 'Oluji' drugostupanjskom presudom Haškog suda.

Ovi predmeti pokreću se sada jer je Haški sud, shodno pravilima međunarodnog prava, imao primat za kazneno gonjenje i zato se čekala pravomoćna presuda, ukazao je on.

Vukčević je istaknuo da su dokazi izvedeni na prvostupanjskom suđenju (kada je Gotovina osuđen na 24, a Markač na 18 godina zatvora) relevantni i mogu doprinijeti utvrđivanju istine u zločinima izvršenim tijekom 'Oluje' koje nije razmatrao Haški sud.

On je rekao da je u slučaju hrvatskih generala na Haškom sudu napravljen propust, jer nisu pribavljeni 'topnički dnevnici' u kojima su se nalazili artiljerijski izvještaji u kojima su bili navedeni ciljevi hrvatske vojske.

'Veliki propust, s pozicije tužitelja, je to što nisu pribavljeni topnički dnevnici u kojima su artiljerijski izvještaji... Mislim da je to suština', rekao je Vukčević.

On je ponovio da je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima kompromitirajuća za Haški sud koji je takvim potezom, kako je naveo, sam sebi zadao najveći udarac.

'Ovo je korak Suda koji nisam mogao razumjeti... Ovako je Oluja proglašena legitimnom', rekao je Vukčević.

Vukčević je kazao da je s hrvatskim tužiteljstvom za ratne zločine suradnja do sada bila 'sjajna', ali da ne zna kako će se ona dalje odvijati.