PIŠU PISMO

Srbija kani upozoriti sve premijere svijeta da Kosovo ugrožava mir

08.11.2018 u 21:45

Bionic
Reading

Vlada Srbije priprema pismo i uputit će ga, čim prije, premijerima svih zemalja diljem svijeta kako bi upozorila na ponašanje vlasti Kosova kojim se ugrožavaju regionalni mir i stabilnost, objavljeno je u četvrtak u Beogradu

Premijerka Srbije Ana Brnabić zatražila je u četvrtak na sjednici vlade da se u najkraćem mogućnom roku pripremi tekst pisma, koje će ona, u ime vlade, poslati predsjednicima vlada svih zemalja na svijetu, u kojem će ih upozoriti da Priština ugrožava regionalni mir i stabilnosti, objavljeno je na službenoj stranici srbijanske vlade.

U pismu će, kako je navedeno, biti "upozoreno na odluke i ponašanje privremenih institucija samouprave u Prištini kojima se u potpunosti i kontinuirano krše svi postignuti dogovori, regionalne inicijative i međunarodni sporazumi", pa čak i dokumenti koje su vlasti u Prištini "same donosile i usvajale".

Vlada Srbije u tekstu kosovske institucije naziva "privremenim", a Kosovo "takozvanom republikom", čime se ustrajava na formalnom nepriznavanju jednogstrano proglašene neovisnosti Kosova. Ovim pismom, istaknuto je, srbijanska vlada "želi skrenuti pažnju i sve zemlje pojedinačno upozoriti na ugrožavanje regionalnog mira i stabilnosti", kao i na "namjerno i izravno urušavanje ozračja dijaloga" s Prištinom.

Brnabić je naglasila neophodnost da se komunikacija sa svim partnerima diljem svijeta "pojača kako bi svi bili svjesni kompleksnosti situacije" u kojoj Beograd sudjeluje u dijalogu sa Prištinom. Time bi se "na najizravniji način dala puna potpora naporima predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i osigurala što veća sigurnost" za Srbe na Kosovu, navedeno je službenoj internet stranici Vlade Srbije.

Tekst je objavljen uoči večerašnjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsjednika hashima Thacija sa šeficom eurodiplomacije Federicom Mogherini u Bruxellesu, na kojem se očekuje usuglašavanje daljnjih koraka u dijalogu Beograda i Prištine o normalizaciji uzajamnih odnosa.