JADRANKA JOKSIMOVIĆ

'Srbija je za odvajanje bilateralnih pitanja s Hrvatskom od EU-a'

18.07.2016 u 22:32

Bionic
Reading

Srbijanska ministrica za eurointegracije Jadranka Joksimović izjavila je da će bilateralna pitanja sa Hrvatskom Srbija rješavati odvojeno od Europske unije, jer su to dva posebna pravna institucionalna okvira, prenose u ponedjeljak beogradski mediji

Srbija je u ponedjeljak u Bruxellesu otvorila pregovore u dva ključna poglavlja u pristupnim pregovorima, 23 Pravosuđe i temeljna prava i 24 Sloboda, pravda i sigurnost.

U iščekivanju Međuvladine konferencije srbijanski su mediji nagađali da bi Zagreb u posljednjem trenutku mogao stopirati otvaranje poglavlja, jer ustraje u tome da Srbija odustane od primjene univerzalne jurisdikcije u suđenjima za raatne zločine.

Ministrica Jadranka Joksimović je rekla da je srpska strana "uvijek spremna za razgovor i za analizu prilika", ali da bilateralnim stvarima nije mjesto u pregovaračkom procesu sa EU "koji poznaje jasne postupke i mjerila".

Bilateralni su dogovori odvojena stvar, o čemu svjedoči i deklaracija o rješavanju otvorenih pitanja koju su nedavno potpsiali srbijanski premijer Aleksandar Vučić i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, rekla je Joksimović.

"Ta izjava potvrđuje da se bilateralna pitanja moraju rješavati i da će se sigurno biti rješavana u obostranom kontaktu, a europske procedure i pravila su zasebna", istaknula je.

U hrvatskom ministarstvu vanjskih i europskih poslova podsjetili su da je u pregovaračku poziciju EU-a integrirano pet zahtjeva Hrvatske, među kojima je i da Srbija mora izbjegavati sukobe nadležnosti pravosuđa, što znači da neće moći sudski goniti hrvatske branitelje.

Hrvatska sada, tvrdi visoki izvor u MVEP-u, u tom pregovaračkoj poziciji ima uporište za suspenziju zakona o univerzalnoj jurisdikciji i to postaje jedna od obveza Srbije prema Europskoj uniji.

"Srbija mora izbjegavati sukobe nadležnosti pravosuđa (...) mora preispitati svoje zakonodavstvo, a spomenuti zakon bi s današnjim danom de facto trebao biti suspendiran", tvrdi izvor u ministarstvu i poručuje da Beograd "neće suditi našim braniteljima".

"Bez ispunjenja te obveze Srbija neće moći u EU. Hrvatska to neće dopustiti", kazao je izvor u ministarstvu.