RESTRIKTIVNIJI ZAKON

Srbija: DSHV prva hrvatska preregistrirana stranka

13.11.2009 u 12:21

Bionic
Reading

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) prva je stranka hrvatske manjine koja se uspjela preregistrirati po novom, restriktivnijem zakonu o političkim strankama, a mlađi Demokratski savez Hrvata (DZH) skupio je 1.000 potpisa osnivača, objavili su u petak mediji na hrvatskom jeziku u Vojvodini

Tjednik "Hrvatska riječ" navodi da je DSHV 29. listopada dobio rješenje o preregistraciji od ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Stranka je zahtjev podnijela početkom rujna uz 1.872 ovjerene izjave o članstvu.

DSHV je druga stranka nacionalne manjine u Srbiji koja je prošla proceduru po novome zakonu o političkim strankama. Od 23. srpnja, kada je počela preregistracija, taj je postupak završilo - prije DSHV-a - osam stranaka. Prva se preregistrirala Demokratska stranka.

U postupak je ušla i Demokratska zajednica Hrvata koja je, kako prenosi program na hrvatskom jeziku Radio Subotice, priopćila da je prikupila više od 1.000 potpisa osnivača.

"S ovih tisuću potpisa DZH je dokazala da ima svoje članstvo koje joj vjeruje, te stranka, zahvaljujući njima, već na sljedećim izborima namjerava pokazati svoju snagu", izjavio je u tom povodu predsjednik Đorđe Čović.

Prije nego što preda zahtjev za preregistraciju vodstvo DSZH mora organizirati skupštinu stranke i statut usuglasiti sa zakonom o političkim strankama.

Po novom zakonu sve se stranke u Srbiji moraju preregistrirati u roku od 6 mjeseci. Političke organizacije nacionalnih manjina trebaju prikupiti 1.000 potpisa, a ostale 10.000.