NAJAVIO SRPSKI MINISTAR

Srbi u Hrvatskoj traže status konstitutivnog naroda

19.02.2011 u 20:58

Bionic
Reading

'Srbi su u Hrvatskoj najbrojnija manjina u toj zemlji i unatoč činjenici da je njihov broj sada tek oko 200.000. Upravo zbog toga, naš je legitiman zahtjev da tražimo status konstitutivnog naroda u ovoj zemlji', rekao je srpski ministar dijaspore Srđan Srećković u intervju za srpski list Danas

'Položaj srpskog naroda u zemljama u regiji ni izbliza nije onakav kakav bismo željeli da bude i kakav je zajamčen državnim konvencijama, premda ima pomaka na bolje. Korak po korak, situacija se u svim zemljama popravlja i vjerujem, jednog dana kada svi budemo u ujedinjenoj Europi, svima će nam biti bolje', izjavio je srpski ministar dijaspore, Srđan Srećković u razgovoru za srpski list Danas

Srećković je istaknuo da je srpski narod tek 2006. godine u Albaniji dobio status nacionalne manjine, dok, primjerice, u Sloveniji, gdje su Srbi najbrojnija etnička zajednica, nemaju ni priznat nacionalni status ni svoju organiziranu političku stranku niti su predstavljeni u parlamentu ili lokalnim vlastima, za razliku od malobrojnijih Mađara i Talijana.

'Srbi su u Hrvatskoj najbrojnija manjina u toj zemlji i unatoč činjenici da je njihov broj sada tek oko 200.000. Upravo zbog toga, naš je legitiman zahtjev da tražimo status konstitutivnog naroda u ovoj zemlji. 'Međutim, realno gledano, dug je put do ostvarenja tog cilja', smatra Srećković.

Veleposlanik Hrvatske u Srbiji Željko Kuprešak izjavio je jučer da želi da Hrvati u Srbiji u budućem periodu dobiju neka od prava koja uživaju Srbi u Hrvatskoj te je dodao i da 'hrvatska država u znatno većoj mjeri pomaže obrazovanje na srpskom jeziku nego što Srbija pomaže obrazovanje na hrvatskom jeziku', piše Danas.