NEMA PRAVNU SNAGU

Srbi referendumom odlučuju o ostanku u sastavu Kosova

28.12.2011 u 19:32

Bionic
Reading

Na referendumu, koji će se održati 14. i 15. veljače, Srbi sa sjevera Kosova izjasnit će se žele li ili ne živjeti u sastavu Kosova. Referendum nema pravnu, ali ima političku težinu

Zastupnici općina Zvečan, Zubin Potok i Kosovska Mitrovica na sjeveru Kosova odlučili su da će se 14. i 15. veljače na referendumu izjasniti žele li ili ne živjeti u sastavu Kosova, pišu mediji u Srbiji. Ukazujući na zakone i druge akte temeljem kojih je referendum raspisan, predsjednik Općine Krstimir Pantić je objasnio da će se građani na referendumu izjasniti zaokruživanjem odgovora 'Da' ili 'Ne' na pitanje o tome prihvaćaju li 'institucije Republike Kosovo'.

'Referendumom ćemo pokazati da narod koji živi na sjeveru Kosova, ne želi biti dio kosovskih institucija. Ne namjeravamo prejudicirati status i izdvajati se, već djelu međunarodne zajednice i Albancima 'izbiti' izgovor kako Srbi sa sjevera žele albanske institucije i žele se integrirati, ali da su protiv toga samo predsjednici Općina', kazao je Pantić, a Marko Jakšić tvrdi kako je inicijativa za referendum 'potekla od građana koji se ne žele integrirati u kosovsku državu'.

'Vrijeme je da kažemo kako je to za nas neprijateljska država, da je nastala temeljem našeg progona, ubojstava, protjerivanja i mi nikada nećemo dragovoljno prihvatiti tu državu', kategoričan je Jakšić dodajući kako 'inicijativa o referendumu treba pokazati EULEX-u, zemljama koje su priznale Kosovo i vlastima u Prištini da Srbi ne žele biti građani jedne monstrum-države'.

Bivši predsjednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić izjavio je kako referendum na sjeveru Kosova nije pravno legalan ni obvezujući, ali referendumsko pitanje ima velik politički značaj.

'Rezultati referenduma bi, ako se uklone barikade i primijene dogovori iz dijaloga, mogli predstavljati jak adut za službeni Beograd u pritiscima na EU da se dođe do kompromisnog rješenja za sjever', rekao je Vučetić u izjavi Tanjugu i objasnio kako 'referendum ne bi bio pravno legalan, jer statusna pitanja koja imaju državni karakter ne spadaju u nadležnost skupštine općine i on, u tom smislu, ne bi imao pravnu osnovu niti pravno obvezujuću snagu'.