NAMAGARČILO IH

Srbi oplakivali Albanca misleći da se radi o Grku koji je prosvjedovao protiv NATO-va bombardiranja

23.08.2019 u 21:23

Bionic
Reading

Srpski ekstremisti u srijedu su zabunom oplakivali albanskog političara grčkog porijekla za kojeg su mislili da je Stefanos Panayotis, Grk za kojeg se smatralo da je organizirao prosvjede, blokirao aerodrome i spriječio polijetanje aviona iz Grčke tijekom NATO-va bombardiranja Srbije i Crne Gore 1999. godine, a koji uopće ne postoji

Nakon što se u srijedu na društvenim mrežama pojavila vijest da je preminuo Grk koji je tijekom NATO-va bombardiranja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije iskazao otpor 'agresiji na bratsku zemlju', mnogi Srbi te ekstremističke organizacije požurili su s oplakivanjem stanovitog Stefanosa Panayotisa.

'Umro je Stefanos Panayotis, čovjek koji je 1999. za vrijeme bombardiranja Srbije i Crne Gore organizirao prosvjede, blokirao aerodrome i spriječio polijetanje NATO-vih aviona kako ne bi bombardirali našu zemlju. Slava mu!' pisalo je u objavi na profilu na Twitteru koja je imala velik odaziv i izazvala vrlo emotivne reakcije, piše srpski Nedeljnik. Pritom su najčešće korištene riječi u vezi s tom objavom bile 'zahvalnost' i 'vječna slava', dok je u objavi koju su Srbi mahnito dijelili na društvenim mrežama stajalo kako se radi o 'velikom čovjeku kojem niti jedna vlast u Srbiji dosad nije zahvalila niti mu je spomenula ime'.

'Pogledajte ovog čovjeka. Iz njegovih očiju i s njegovog lica možete vidjeti čast, dobrotu i poštenje. Ukoliko je ovaj dječak njegov sin, poželimo mu puno sreće u životu i neka bude ponosan na svojeg oca. Uvijek je dobrodošao u Srbiju i neka je smatra svojom drugom domovinom', jedan je od komentara na smrt stanovitog Panayotisa.

Kada je pak objavljeno da je riječ o lažnoj vijesti, mnogi su izbrisali svoje emocionalne objave. Između ostalih, lažnu vijest prenijele su brojne srpske ekstremno desne stranke i pokreti, poput Srbske časti i Dveri.

List Nedeljnik pojasnio je kako osoba s imenom Stefanos Panayotis, koja se dovodi u vezu s prosvjedima protiv NATO-ve akcije, uopće ne postoji, dodajući kako grčki Google ne sadrži ni forenzičke tragove o tome da je osoba tog imena prije 20 godina organizirala prosvjede i solidarizirala se sa Srbijom. Štoviše, u objavi koja se proširila društvenim mrežama objavljena je fotografija Vangjela Dulea, predstavnika grčke manjine u albanskom parlamentu, koji je kao član izaslanstva albanskih oporbenih stranaka u nekoliko navrata posjetio kosovske političare poručivši im kako će Albanija uvijek podržavati Kosovo.

Dule je, inače, predsjednik stranke Jedinstvo za ljudska prava te je u dva navrata bio član Parlamentarne skupštine Vijeća Europe. U svibnju ove godine sastao se s kosovskim premijerom Ramushem Haradinajem i predsjednikom kosovskog parlamenta Kadrijem Veselijem.

Grci su u proljeće 1999. doista prosvjedovali protiv NATO-ve vojne akcije te se njih 10.000 okupilo 26. ožujka ispred američkog veleposlanstva u Ateni, kojom prilikom je došlo do sukoba s policijom koja je upotrijebila suzavac kako bi razbila prosvjede. Istog dana grčka vlada je zatražila prestanak bombardiranja i povratak pregovorima. Prosvjedi su se ponovili i nakon prestanka ratnog stanja u studenom, kada je Atenu posjetio tadašnji američki predsjednik Bill Clinton.

U Grčkoj su organizirane brojne humanitarne akcije te je skupljana humanitarna pomoć, a najpoznatiji primjer grčkog otpora prema NATO-voj akciji onaj je Marinosa Ritsoudisa, kapetana broda grčke ratne mornarice koji je odbio sudjelovati u njoj, vrativši svoj brod u matičnu luku.