GDJE SU BILI PRIJEPODNE?

Sramota u Saboru: raspravu pratilo tek dvadeset zastupnika

15.10.2014 u 15:19

Bionic
Reading

Samo dvadesetak zastupnika pratilo je prijepodnevnu saborsku raspravu o prijedlogu Zakona o područjima i sjedištima sudova te pojašnjenja ministra pravosuđa Orsata Miljenića kako, kada je riječ o pravosuđu, plaćamo iznad prosjeka za ispodprosječnu uslugu

'Imamo 45 sudaca na 100.000 stanovnika, a prosjek Vijeća Europe je 21', istaknuo je Miljenić dodajući kako imamo organizacijski sustav koji u prosjeku ima dvostruko više zaposlenika nego paralelni sustavi, košta više nego oni, a ne daje rezultate.

Cilj zakona je, kaže, racionalizacija mreže sudova i specijalizacija.

Nova organizacija otvara mogućnost specijalizacije, veće mobilnosti i ravnomjernije radne opterećenosti sudaca, te ujednačavanje sudske prakse, rekao je Miljenić dodajući kako sada za pravosuđe izdvajamo prosječno više od drugih zemalja.

Smanjenjem broja općinskih sudova sa 67 na 24, a prekršajnih sa 63 na 22 smanjuje se, istaknuo je, broj rukovodećeg osoblja te omogućuju uštede, ali i bolji rad pravosuđa.

'Svi podržavamo racionalizaciju i specijalizaciju dok ne zahvati naš grad i županiju. Moramo prestati tako razmišljati', poručio je SDP-ov zastupnik Peđa Grbin, uvjeren kako je riječ o dobrom zakonskom prijedlogu koji će donijeti pomake u radu sudova.

Predstavnik manjina u Hrvatskom saboru Furio Radin uvjeren je kako se ne radi o poboljšanju, već o odsutajanju od 'nečega što tradicijski dugo postoji'. U Istri se pokušaju ukinuti sudovi u Bujama i Rovinju koji postupke vode dvojezično, uvjeren je Radin.

'Kad nešto traje više od 100 godina, ne može se pljeskati kada ga se ukida. Govorite o matematici, brojkama, a mislim da bi trebali govoriti o građanima', zamjerio je HSS-ovac Branko Hrg.

'Čude me neki koji misle da sud mora biti odmah pored vlastitog kafića, tek tako nek se nađe, ne vodeći računa o tome koliko to košta. I što to uopće za stranku znači da joj je sud i preko puta ulice, ako čeka 10 godina', rekla je SDP-ova zastupnica Ingrid Antičević Marinović. Može biti udaljen i 100 kilometara, ako će biti za mjesec dana riješen predmet, branila je predloženi zakon, koji je u drugom čitanju.

Laburist Dragutin Lesar upozorio je na suce i sudove koju 'rastežu s predmetima' naročito kod radnog sudovanja. Trebalo bi provesti stručnu lustraciju i izbaciti ih iz pravosuđa, smatra. 'Sve dok to ne napravimo, dok iz pravosuđa ne odu silom propisa i mjera oni koji ne zavređuju nositi častan naziv suca, mi puno nećemo moći napraviti. To ja zovem stručna lustracija pravosuđa', poručio je Lesar.

'Suci ne žele reforme, a o tome govori sve što se događa u pravosuđu. Naše pravosuđe je u lošem stanju i nedoraslo je poslu, krivac je sustav, a sustav omogućuje upravo Hrvatski sabor', ustvrdio je nezavisni Branko Vukšić.

Tijekom cijele prijepodnevne rasprave o pravusuđu sabornica se nije punila, a novinari su primijetili kako je HNS-ova zastupnica Sonja Koenig snimala mobitelom svoju stranačku kolegicu Vesnu Sabolić dok je izlagala za govornicom