ISTRAGE U BIH

Šprlje: U javnosti se stvorila nepotrebna histerija

11.11.2016 u 20:38

Bionic
Reading

Govoreći o napisima srbijanskih medija u vezi s optužnicama protiv 16 hrvatskih generala, ministar pravosuđa Ante Šprlje izjavio je za središnji HRT-ov Dnevnik da se ne radi o optužnicama već o kaznenim prijavama koje je MUP RS podnio u razdoblju 1996. - 2000. Smatra da se u javnosti stvorila nepotrebna histerija

'Tempiranje ovakvih članaka vrlo je precizno. Ovome je cilj uznemiriti javnost i politiku. Potrebno je ostati razuman u ovakvim situacijama', naglasio je Šprlje za HRT.

'Maestral i Južni potez su legalne operacije, imale su cilj oslobađanje BiH i stvaranje mira. Vjerujem da je bilo pojedinih zločina, no za to se ne može teretiti cijeli zapovjedni vrh. Nisu postojale zapovijedi da se počini bilo kakav zločin', rekao je. Operacije u BiH su vođene na temelju sporazuma Tuđman - Izetbegović, postignutog uz američko sponzorstvo.

'Mi smo kao Vlada poduzeli niz koraka. Među ostalim formirali smo povjerenstvo koje će koordinirati rad svih institucija u RH kako bi se moglo djelovati u vezi s eventualnim istragama ili optužnicama', kazao je Šprlje odgovarajući na pitanje što hrvatsko pravosuđe može napraviti s obzirom na to da je velik pritisak na Vladu i hrvatsko pravosuđe. Napomenuo je da će povjerenstvo biti operativno tijelo.

'Poštujemo progon počinitelja kaznenih djela, ali nećemo dopustiti nikakve političke kvalifikacije ili da se bilo kakva druga kvazipolitička djelovanja prelamaju preko leđa hrvatskih građana', dodaje.

Na pitanje bi li Krstičeviću preporučio da putuje u BiH, rekao je da Ministarstvo nema informacija da je Krstičević na bilo koji način ugrožen u BiH.