ŠPANJOLSKA OBJAVILA

Spriječen teroristički napad na uskrsnu procesiju u Sevilli

18.04.2019 u 20:55

Bionic
Reading

Španjolska policija je spriječila navodno planirani napad na uskrsnu procesiju u Sevilli, prilikom čega je u Maroku uhićen jedan džihadist, priopćilo je u četvrtak španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova.

'Nacionalna policija i španjolske te marokanske obavještajne službe razvile su antiterorističku operaciju na temelju sudskog naloga koja je kulminirala uhićenjem jednog džihadista u Maroku za kojeg se sumnja da je planirao napad u Sevilli', navedeno je u priopćenju.

Policija je pretražila njegov dom u Sevilli, gradu na jugu Španjolske, gdje studira. Internetski portal El Confidencial, pozivajući se na neimenovane izvore, naveo je kako je muškarac bio u kontaktu s Islamskom državom i da je namjeravao izvesti samoubilački napad tijekom uskrsne procesije, gdje se namjeravao raznijeti bombom.

Niti policija niti ministarstvo vanjskih poslova nisu komentirali taj navod niti su dali detaljniju informaciju. Novine El Mundo pišu kako je u marokanskom gradu Casablanci 9. travnja uhićen 23-godišnji Zouhair El Bouhdidi, student arapske filologije na Sveučilištu u Sevilli.

'Ne vjerujem da je moj sin namjeravao izvršiti napad tijekom Velikog tjedna. To mora biti greška. To je laž', rekla je njegova majka Raisha za El Mundo.

'Sada kada su mu ostale dvije godine da završi studij, da postavi bombu? Recite istinu, mi nismo teroristi', dodala je. Kaže kako je njen sin uhićen kada je s njom posjetio Casablancu u čijoj bolnici leži njegova bolesna baka.

Obitelj petnaest godina živi u Sevilli a susjedi su rekli da je dobro integrirana te da ih je iznenadila vijest. Mladićev otac je imam u lokalnoj džamiji. U Španjolskoj su ovaj tjedan počele tradicionalne procesije kada ulicama prolaze stotine ljudi u povorkama.

Ministarstvo unutarnjih poslova je navelo u priopćenju kako su zbog toga od prošlog tjedna pojačanje antiterorističke mjere. Za deset dana, 28. travnja, održavaju se i parlamentarni izbori. Zadnji teroristički napad u Španjolskoj dogodio se u kolovozu 2017. kada je skupina islamista u katalonskim gradovima Barceloni i Cambrilsu vozilima i hladnim oružjem usmrtila 16 osoba.

  • +12
Napad u Barceloni 2017. godine Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia