traži se reforma

Sprema se veliki prosvjed pred Ministarstvom zdravstva: 'To bi trebao biti najveći prosvjed liječnika u povijesti naše države!'

12.09.2022 u 18:39

Bionic
Reading

Inicijativa mladih liječnika Hrvatske organizira prosvjed 'Izliječimo zdravstvo zajedno' koji će se održati u subotu, 24. rujna ispred Ministarstva zdravstva RH, najavili su organizatori u ponedjeljak u Čakovcu.

Prema riječima Marina Smilovića iz Inicijative, doktora medicine i specijalista kliničke radiologije u Županijskoj bolnici Čakovec, nakon nekoliko sastanaka s Komorom, sindikatom i krovnim liječničkim udrugama iz cijele države, definirana su četiri glavna zahtjeva.

„Zahtijevamo reformu zdravstvenog sustava u svrhu poboljšanja statusa pacijenata i liječnika, zahtijevamo pregovarati za naša prava, zatim reformu specijalističkog usavršavanja te izmjene uredbe o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama”, kazao je Smilović.

Dodao je da u svrhu poboljšanja zdravstvenog sustava žele javni natječaj za dovršetak izrade i punu primjenu elektroničkog osobnog zdravstvenog zapisa ili e-Kartona pacijenata te nastavak digitalizacije u zdravstvenim ustanovama.

Fran Stjepan Naranđa, liječnik medicine Hitne medicinske pomoći Zagrebačke županije kao jedan od problema naveo je prekovremeni rad.

„Prekovremenih sati svaki liječnik konstantno 'lupa' mjesečno barem 80 do 100, što je prosjek. To narušava ne samo zdravstvenu uslugu koja se pruža tim pacijentima, nego i kvalitetu života svakog od tih liječnika”, ustvrdio je Naranđa.

Među zahtjevima je i donošenje zakona o radnom i pravnom statusu liječnika ili strukovni kolektivni ugovor i priznavanje reprezentativnosti Hrvatskog liječničkog sindikata, a traže i jasne smjernice za dijagnostičku obradu najčešćih stanja koja dolaze na OHBP, kako bi svi pacijenti svugdje imali istu skrb.

Smilović kaže da su organizatori dobili podršku svih krovnih liječničkih udruga te najavio da će se prosvjed održati 24. rujna u 11.55 u Zagrebu, ispred Ministarstva zdravstva.

„Ne možemo još izaći s konkretnim brojkama, ali prema trenutnim procjenama to bi trebao biti najveći prosvjed liječnika u povijesti naše države”, zaključio je Smilović.