PROSVJEDI U RIJECI I ZAGREBU

Sportski ribolovci ne smiju na more!

30.01.2010 u 15:17

Bionic
Reading

Sportski i rekreacijski ribolovci s područja triju županija - Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske - prosvjedovali su u Rijeci i Zagrebu izražavajući nezadovoljstvo prijedlogom novoga Zakona o morskom ribarstvu

Kako je istaknuto na skupu, ovim zakonom se sportski i rekreacijski ribari stavljaju u podređenI položaj u odnosu na druge ribare jer im se ukida mogućnost odlaska na more.

Naime, pod krinkom utvrđivanja raznih oblika rezervata, uvode se oštra ograničenja za sportski ribolov kakvih nema u zakonodavstvima mediteranskih zemalja članica EU, naveli su na prosvjedu u Rijeci sportski i rekreacijski ribolovci. Ocijenili su da se tako uskim interesnim skupinama daju ekskluzivna prava ribolova na dijelovima mora, i to na temelju prebivališta ili političkih veza.

Ribolovci traže da u donošenju zakona sudjeluju znanstvenici i stručnjaci s hrvatskih instituta koji se bave proučavanjem mora. Tvrde da sportski i rekreacijski ribolov sudjeluje u ukupnom izlovu ribe s manje od jedan posto.

Ako je potrebno štititi riblji fond, nužno je uvesti zone zabrane lova za sve vrste alata i sve vrste ribolova, a ne samo za sportske i rekreacijske ribolovce, stoji u zahtjevima ribara prosvjednika.

Prosvjedi sportskih i rekreacijskih ribolovaca nedavno su bili i u nekoliko jadranskih gradova te su najavljeni u Zadru.

Ministarstvo iznenađeno prosvjedima

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja priopćilo je da je iznenađeno današnjim prosvjedom športskih ribolovaca, s obzirom na to da je uslijedio nakon sastanka na kojemu je postignuta suglasnost o spornim odredbama.

Sastanak s predstavnicima Hrvatskog saveza za športski ribolov na moru o aktualnim problemima u kontekstu donošenja novog Zakona o morskom ribarstvu održao se 16. siječnja te je postignuta suglasnost oko četiri sporne odredbe, ističe Ministarstvo.

Tada je usuglašeno da će parangal kroz posebnu dozvolu biti dostupan i rekreacijskim i športskim ribolovcima te da maksimalna količina ribe koja se može nalaziti kod športskih i rekreacijskih ribolovaca neće biti limitirana kod višednevnih ulova, osim kod pojedinih vrsta (škarpina, zubatac, kovač i sl.).

Također, ističe Ministarstvo, dogovoreno je da će se brisati odredbe koje omogućuju ministru da posebno propisuje područja za športski ribolov, jer Zakon već sadrži odredbu kojom on može za sve vrste ribolova propisivati ribolovna područja. Pojašnjeno je i da će, sukladno odredbama čl. 105. prijedloga Zakona, Hrvatski savez za športski ribolov na moru biti partner pri donošenju podzakonskih akata koji će regulirati ribolov.