sporazum s talibanima

Spori napredak po pitanju pregovora u Afganistanu

13.03.2020 u 10:23

Bionic
Reading

Gotovo dva tjedna nakon potpisivanja sporazuma između Sjedinjenih Država i talibana koji bi trebao otvoriti vrata pregovorima unutar Afganistana, malo je znakova napretka

Ured afganistanskog nacionalnog vijeća za sigurnost je kasno u četvrtak priopćio kako se šesteročlana delegacija vlade, poslana u Katar dan prije potpisivanja dogovora, vratila u Kabul.

Nije se spominjao susret te delegacije s predstavnicima talibana koji imaju ured u Dohi. Delegacija je trebala pripremiti pregovore.

Vlada je ranije otkrila agenciji dpa da je delegacija ostavljena na čekanju te se nije susrela s talibanima. U priopćenju stoji kako se planira poslati nova delegacija.

Pri njenom dolasku u Kabul, afganistanski savjetnik za nacionalnu sigurnost Hamdulah Mohib je poručio kako će 'Afganistan zaustaviti svoj stav aktivne obrane ako talibani ne prestanu sa svojom nasilnom agresijom'.

Glavni američki pregovarač Zalmay Halilzad je u srijedu također rekao da su talibani prenasilni, nakon što je sporazumom dogovorena redukcija nasilja.