crna gora

Sporazum dijela vlasti i manjina put ka manjinskoj vladi?

15.12.2021 u 14:29

Bionic
Reading

Buru u crnogorskoj javnosti podiglo je za srijedu potpisivanje memoranduma o suradnji dijela stranaka iz vlasti s oporbenim manjinskim strankama, što se u javnosti ocjenjuje kao najava formiranja manjinske vlade, iako potpisnici tvrde da im to nije cilj

Memorandum o suradnji potpisali su vladajuća Ujedinjena reformska akcija (URA), potpredsjednika crnogorske vlade Dritana Abazovića, građanski pokret CIVIS, koji ima jednog zastupnika u vladajućoj većini u crnogorskom parlamentu, Socijalistička narodna partija, nekada nositelj ideje o zajedničkoj državi Crne Gore i Srbije, s jedne, i politički predstavnici albanske i bošnjačke nacionalne manjine, koje su u oporbi, s druge strane.

Abazović je nakon potpisivanja memoranduma rekao da se radi o paktu pomirenja koji će poslati poruku da se Crna Gora mora ponašati drugačije.

"Ovo je stvaranje društva koje je multikulturalno i zajedničko. Ovo nije memorandum o stvaranju manjinske vlade", rekao je Abazović, dodavši da "nitko ovdje ne bi imao ništa protiv da u budućnosti surađuje u nekoj vladi". No, kako je istaknuo, ova suradnja "nema za svrhu stvaranje vlade, već ostvarivanje suradnje" i to je, po njegovim riječima, cilj memoranduma o suradnji. Memorandum ukazuje na to da nije važno tko se kako zove, već pokazuje da svi oni koji žele da jača građanska i demokratska Crna Gora "sjede s ove strane stola", poručio je čelnik URA.

U memorandum se između ostalog navodi da je Crna Gora desetljećima unazad zemlja koju opterećuju različite nacionalne, vjerske, političke, etničke i brojne druge podjele, ali da Crna Gora mora biti država gdje de svi građani imati jednaka prava, ali i država u kojoj se neće provoditi revanšizam po bilo kojoj osnovi.

“Potpisnici sporazuma se obavezuju da će raditi na integraciji manjina u društvenopolitički život Crne Gore”, jedna je od od stavki sporazuma.

U Memorandumu se također navodi da je najvažniji društveni i politički prioritet članstvo u Europskoj uniji.

“Beskompromisna borba protiv korupcije i organiziranog kriminala moraju biti u fokusu djelovanja kako bi se postigao jasan napredak u pregovaračkim poglavljima s EU”, navodi se u memorandumu u čiji sadržaj je crnogorski tisak imao uvid. Ističe se uz to i da su nezavisan, depolitiziran i moderan obrazovni sustav, kao i stabilan i razvijen zdravstveni sustav, ključni stupovi razvijene, europske Crne Gore.

Iako se nigdje u memorandumu ne navodi mogućnost suradnje ovih stranaka u formiranju manjinske vlade, za političke analitičare u Podgorici ona je već izvjesna, a podržali bi je navodno i oporbena Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska stranka (SDP). Smatra se da je ovo i mogući put ka izvanrednim parlamentarnim izborima.

Crna Gora je na izborima u kolovozu 2020. godine po prvi puta nakon tri desetljeća s vlasti svrgnula Demokratsku partiju socijalista, Mila Đukanovića.

Suradnjom tri koalicije, koje su predvodili aktualni premijer Zdravko Krivokapić, predsjednik parlamenta Aleksa Bečić te vicepremijer Dritan Abazović, formirana je vlada stručnjaka koja je bila pod velikim utjecajem Srpske pravoslavne crkve.

Također, ista vlada nije imala podršku vladajućeg prosrpskog Demokratskog fronta, koji je tražio da članovi tog saveza uđu u izvršnu vlast.

Posljednjih tjedana spekuliralo se o tome da crnogorska vlada ima podršku svega 10 zastupnika u crnogorskom parlamentu, ali da je nitko od stranaka vlasti ne želi oboriti da ne bi vratio Mila Đukanovića na vlast.

Početkom tjedna oporba je zbog mogućnosti skorog održavanja izvanrednih parlamentarnih izbora povukla prijedlog o izglasavanju nepovjerenja vladi.