predsjednik sabora:

'Hrvatska je spremna pomoći Srbiji na putu u EU'

18.11.2017 u 11:03

Bionic
Reading

Danas obilježavamo jedan od najtežih dana u hrvatskoj povijesti koji je, međutim, i dan kada smo se dodatno povezali i ojačali, izjavio je u subotu u Vukovaru, u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, uoči početka komemorativnog programa u dvorištu vukovarske bolnice

Vukovar simbol hrvatskog stradanja, ali i zajedništva i jedinstva hrvatskog naroda, istaknuo je Jandroković.

Dodao je ovaj dan spomena na vukovarsku žrtvu sve u Hrvatskoj obvezuje da budemo bolji jedni prema drugima i da sve učinimo kako bi Hrvatska napredovala.

Predsjednik Sabora također je ocijenio kako Vukovar danas izgleda puno bolje, ali kao i ostalim hrvatskim sredinama treba radna mjesta.

 Na pitanje novinara kada će u saborsku proceduru ući zakonska rješenja koja se tiču Vukovara, rekao je kako će se to dogoditi što prije.

Ocijenio je da su međudržavni odnosi Hrvatske i Srbije bitni za ovaj dio Europe, te da Srbija treba prihvati odgovornost za ratna događanja i racionalno i razborito graditi odnose s Hrvatskom.

  • +9
Sudionici Kolone sjećanja okupljaju se ispred vukovarske bolnice Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

'Hrvatska želi da se istina o agresiji na Vukovar zna i prizna od strane Srbije. Vidimo da ti procesi idu u Srbiji dosta sporo. Hrvatska je spremna pomoći Srbiji na putu prema EU. Ima još nekoliko teških i otvorenih pitanja, ali spremni smo ih riješiti, pod uvjetom da Srbija prihvati odgovornost za ono što se događalo te racionalno i razborito gradi odnose s Hrvatskom'.