NAPUSTILI IH (GOTOVO) SVI

Egzodus iz stranke Puljak-Orešković: 'Dosta je samovolje, nismo Las Vegas'

20.11.2020 u 10:44

Bionic
Reading

Donedavnu stranku Pametno, koja je objavila 'personalnu fuziju'; sa strankom START Dalije Orešković i potom se preimenovala u Centar, napustili su splitski gradski i županijski vijećnici, čime je izgubila i klubove vijećnika na obje razine. Marijana Puljak po svemu sudeći izgubit će i mjesto potpredsjednice Gradskog vijeća Splita

Uz pet gradskih i županijskih vijećnika, objavljeno je, ovu stranku proteklog tjedna napustilo je 40 članova, čime je ona de facto izgubila i svoj jedini lokalni, splitski ogranak.

'Odlučili smo se progovoriti o previranjima u stranci Pametno koja se događaju posljednjih mjeseci, a danas ćemo objasniti našu stranu. Nisu provedeni unutarstranački izbori u roku od 90 dana od parlamentarnih izbora, kao što je to propisano statutom, nego je krnje predsjedništvo dopustilo ulazak u stranku članovima STRIP-a, njih desetak na čelu s Dalijom Orešković, koji su preko noći postali punopravni članovi predsjedništva. Na taj način je izazvano nezadovoljstvo i revolt članova ogranka Pametno Split i do danas ih je izašlo već više od 40 iz te novoimenovane stranke. Na ovaj način izdane su godine volonterskog angažmana na izgradnji stranke Pametno i na neki način volja biračkog tijela i zato se pridružujemo našim članovima. I mi kao vijećnici izlazimo iz novoimenovane stranke Centar', kazala je Kristina Vidan, predsjednica splitskog ogranka stranke Pametno.

Dalija Orešković, Marijana Puljak Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Uz nju, ispisnicu su zatražili još gradski vijećnici Sani Mardešić i Branimir Urlić, potom Renato Čupić koji je upravo reaktivirao svoj mandat, a pridružio im se Jakov Prkić koji nikada nije formalno bio član, te županijski vijećnik Ante Renić. Najavili su da svakako ostaju aktivni u lokalnoj politici i pripremaju neki oblik angažmana na izborima u svibnju iduće godine.

'Na sve načine pokušali smo Puljkove da ovo nije dobar put prema ujedinjenju. Nismo u Las Vegasu da se ženimo nakon prvog poljupca. Ovo su ozbiljne stvari, trebali smo proći još jedan izborni ciklus pa da vidimo je li pašemo jedni drugima. U pitanju je isključivo samovolja Marijane i Ivice Puljak, Dalije Orešković i Ivice Relkovića, koji su sve ovo izrežirali. Ubili su dvije stranke koje su imale nekakvu budućnost. Jer ova, koju sada zovu Centar, bojimo se, nema nikakvu budućnost. Isključiva odgovornost leži na Marijani Puljak i njezinom suprugu Ivici. Mirne savjesti izlazimo, zbilja smo dali maksimum i trudili se sve do zadnjeg trenutka, ali ispred nas je bio zid ignoriranja i ništa više. Stranke Pametno više nema, postala je stranka Centar. Mi se ne vidimo kao dio toga i zato izlazimo', kazao je Prkić.

'Sada, kada smo se riješili utega obiteljske stranke i jednoumlja koje je zavladalo u stranci, nastavljamo raditi s još većim entuzijazmom i još većom energijom da Split bude bolji grad i ugodnije mjesto za življenje. Pred nama je puno posla', rekao je Renić.

'Nama nacionalni rejting nikada nije bio prioritet. Izrasli smo iz građanske inicijative koja se okupila kako bi promijenila Split na bolje, oslobodila ga utega politike u kakvu se Centar upravo pretvara. Želimo stati na kraj parazitskoj HDZ - SDP - Kerum vladavini koja već dvanaest godina onemogućava disanje i rast ovom gradu. U dogovoru s našim članovima donijet ćemo odluku u kojem ćemo obliku nastaviti rad i izaći na predstojeće lokalne izbore. Vraćamo se osnovnim postavkama, borbi za Split i pritom pozivamo sve ljude koji svakodnevno žive svoje bitke za ovaj grad da nam se pridruže', dodale je Vidan

U Gradskom vijeću Splita - kojemu je, kako je jučer izjavio gradonačelnik Andro Krstulović Opara, mogla biti predsjednica da je na početku mandata prihvatila koaliciju s njim - Marijana Puljak i njena nova stranka tako ostaju na samo dvije ruke, njenoj i vijećnice Natalije Tafra Bazine.