grad pod marjanom

[FOTO] Splitski Ukrajinci na Rivi prosvjeduju protiv rata u Ukrajini: Jučer ste bili vi na meti, danas mi, a sutra, tko zna, možda cijeli svijet

26.02.2022 u 15:21

Bionic
Reading

Nekoliko desetaka Ukrajinaca ponovno je na splitskoj Rivi prosvjedovalo protiv rata u toj zemlji pozvavši sve u Hrvatskoj da pomognu njihovim zemljacima koji sada prolaze najteže trenutke u svojim životima

Dio tih Ukrajinaca već određeno vrijeme žive u gradu pod Marjanom, no nekolicina ih je stigla u grad netom prije početka ruske agresije na njihovu zemlju. Organizatorica već drugog prosvjeda od početka rata u Ukrajini je Udruga za ukrajinsku kulturu u Dalmaciji CVIT.

Prosvjednici su nosili zastave svoje zemlje i transparente na kojima pozivaju da rat prestane. Poručuju kako će sve napraviti da bi pomogli Ukrajini.

Ukrajinka Aleksandra Hegeduš u Rogoznici živi već četvrtu godinu i kaže da su se okupili kako bi pozvali cijeli svijet da pruži podršku i pomoć Ukrajini. Podsjeća kako posljednjih dana u toj zemlji ginu njihovi sinovi, ali i djeca. Ruski predsjednik Putin bombardira njihove gradove, podsjeća i dodaje da će Ukrajinci unatoč tome braniti svoju domovinu.

Ukrajina ima dostojne sinove koji je sada brane. Molimo cijeli svijet da nam pomogne, molimo materijalnu i moralnu podršku. Ovo je terorizam. Jučer ste bili vi na meti, danas mi, a sutra, tko zna, možda cijeli svijet, poručila je Hegeduš.

  • +3
Splitski Ukrajinci na Rivi prosvjeduju protiv rata u Ukrajini Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

Kijevka Viktorija Balan iz Udruge CVIT je podsjetila kako se Ukrajina bori s najvećom armijom na svijetu, ali da to njihove branitelje neće pokolebati. Rekla je da već tri noći ne spava zbog svih svojih zemljaka koji su tamo izloženi ratu. Žao joj je što nije uspjela nagovoriti svoju majku, sestru, kćerku i njezina supruga da napuste Ukrajinu.

Uništili su nam gradove u kojima smo odrastali, bacaju bombe na mjesta na kojima smo odrastali, gađaju civilne mete, stradavaju ljudi, djeca. Sljedećih dana se očekuje dolazak Ukrajinaca u Split, pa molimo sve ljude koji ih mogu primiti da to i učine, poručila je Balan.