antiratne poruke

[FOTO] Stotine građana iz središta Zagreba odaslalo poruke mira i podrške Ukrajini: Dosta je ratova, želimo mir!

26.02.2022 u 15:01

Bionic
Reading

Više se stotina građana okupilo u subotu na Zrinjevcu kako bi porukama mira izrazili svoju podršku i solidarnost s Ukrajinom i Ukrajincima, ujedinivši se u akciji kojom se željelo odaslati antiratne poruke, ali i signalizirali spremnost Hrvatske na pomoć ukrajinskim izbjeglicama

Akciju mira i solidarnosti pod nazivom "Dosta je ratova - želimo mir!" organizirao je Centar za mirovne studije (CMS) u znak solidarnosti s ljudima u Ukrajini kojima je ugrožena sigurnost te, kako je naglasila Sandra Kasunić iz CMS-a, omogućiti svima koji to žele da u javnom prostoru podijele svoje poruke mira, ohrabrenja, empatije i solidarnosti s narodom koji je trenutno pod napadom i uvučen u rat, ali i s prosvjednicima u Rusiji te diljem svijeta u protivljenju vladajućim režimima koji stvaraju ratove i nasilje.

"Današnjom akcijom solidarnosti želimo poslati jasnu poruku – dosta je ratova, želimo mir!", kazala je Kasunić. Izrazila je zadovoljstvo odazivom građana Zagreba na akciju, ocijenivši kako je to svakako signal postojanja jedinstva u osudi rata i razaranja, čije su posljedice, kako je naglasila, duboke i dugotrajne.

Stav je CMS-a da Hrvatska mora poduzeti sve napore da putem diplomacije i politika dijaloga spriječi daljnju eskalaciju nasilja, vodeći se načelom zaštite života ljudi i mirovnog rješenja sukoba u Ukrajini, rekla je. U tom smislu, najavila je, CMS će nastaviti pratiti situaciju i po potrebi organizirati daljnje akcije kako bi se "nastavile kanalizirati" antiratne poruke.

Akciji su se, među osobama iz hrvatskog javnog, političkog i kulturnog života, odazvali i predstavnici koalicije Možemo!, čija je saborska zastupnica Sandra Benčić kazala kako je Zeleno-lijeva koalicija dolaskom na Zrinjevac željela zajedno s ostalim svojim sugrađankama i sugrađanima izraziti solidarnost prema građanima Ukrajine, ali i izraziti spremnost na prihvat izbjeglica iz te zemlje.

"U ovome je trenutku najvažnije da međunarodna zajednica osigura koridore za civile, da se oni izvuku iz ratom zahvaćenih područja i smjeste u zemljama Europske unije, uključujući i Hrvatsku", kazala je. Upravo zato, Možemo je jučer, podržavši Deklaraciju o Ukrajini, predložio amandman prema kojemu će Hrvatska pružiti konkretnu pomoć u prihvatu i smještaju izbjeglica, napomenula je.

"Grad Zagreb već je poduzeo mjere i definirao potencijalne smještajne kapacitete koji će se širiti ovisno po potrebama, kao što je to već napravio i grad Bjelovar", dodala je Benčić, ocijenivši kako se u ovome trenutku Hrvatska kao zemlja ponaša odgovorno i solidarno.

  • +28
Zagrepčani na Zrinjevcu izrazili svoju podršku i solidarnost s Ukrajinom i Ukrajincima Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Izrazila je nadu da se situacija u Ukrajini neće preliti na širu regiju ili u globalni rat, istaknuvši međutim kako taj rizik treba imati na umu i djelovati na način da se to sprječava diplomatskim akcijama ali isto tako i sankcijama prema Rusiji.

"Smatramo da ovo što smo do sada vidjeli nisu dovoljne sankcije, koje trebaju biti puno žešće i direktnije, takve da zaista natjeraju Putina da sjedne za pregovarački stol", kazala je. "Razmjeri rata još se ne vide, teško je bilo što predvidjeti, svi se nadamo da će se ovo što prije zaustaviti. Apeliramo na apsolutno sve međunarodne aktere da stvaraju pritisak, da se sjedne za stol i da počnu pregovori", poručila je Benčić.

Početak akcije bio je zakazan u subotu u podne, no mnogi građani počeli su se okupljati na Zrinjevcu i prije toga vremena, a njihove brojne poruke, poput "Zaustavite rat, život nema cijenu", "Ujedinimo se protiv rata", "Dolje imperijalizam" i "Ne ratu", neke od kojih pisane na hrvatskom, neke na engleskom i drugim svjetskim jezicima, a neke i na ukrajinskom, vješane su na posebno za to pripremljene konopce razapete između stupova zrinjevačkoga paviljona.

Neki su građani opkolili paviljon te mirno stajali s transparentima s antiratnim porukama, a Zagrepčanima su se pridružili i ukrajinski državljani u glavnome gradu, zaogrnuti ukrajinskim zastavama, neki od njih mašući malim ukrajinskim zastavicama, a među okupljenima su također bili i predstavnici Hrvatsko-ukrajinskog društva.

Ukrajinski su državljani u razgovorima s novinarima izrazili svoju tugu i zabrinutost zbog svojih rođaka i prijatelja kod kuće, te zahvalili Hrvatskoj na svoj do sada iskazanoj podršci uz poruku: "Ukrajinski narod se ne predaje".