PROTIV KONKURENCIJE

Splitski taksisti petak provode u prosvjedu

12.11.2010 u 08:32

Bionic
Reading

Gradsko vijeće trebalo bi izdati novih 38 koncesija, za koje je zainteresirana tvrtka Taxi Cammeo, pa će postojeći taksisti za vrijeme sjednice automobilima kružiti oko zgrade Banovine

Razbijanje monopola splitskih taksista, najavljeno za sjednicu Gradskog vijeća u petak ujutro, ipak neće proći bez problema: pedesetak vlasnika koncesija za vrijeme sjednice okružit će zgradu Banovine svojim vozilima i prosvjedovati protiv dolaska konkurencije.

Potvrdio je to predsjednik Udruge Radiotaxi Lovre Ćatipović, no najavljuje da će prosvjed biti – konstruktivan, bez blokada i ometanja prometa.

'Oni kolege koji ne u tom trenutku ne budu radili, doći će pred zgradu gradske uprave', kaže Ćatipović. Kako se taksisti u Splitu, gdje je njihova usluga uvjerljivo najskuplja u Hrvatskoj, konstantno žale da nemaju posla – većina njih mogla bi se okupiti pred Kerumovim uredom. Smeta im, kažu, prijedlog da se maksimalan broj sjedala u vozilima poveća na devet, čime se na mala vrata otvara prostor ozloglašenim 'kružnim taksijima', a nije im po volji ni izdavanje novih 38 koncesija.

Gradskom vijeću, naime, predloženo je da se broj vozila na splitskim ulicama poveća sa 98 na 136, a već je najavljeno da je za velik dio njih zainteresirana riječka tvrtka 'Taxi Cammeo'. Poučeni iskustvima iz Rijeke, Osijeka i Zagreba, i splitski taksisti nastojat će spriječiti dolazak konkurencije poznate po radikalnom smanjenju cijena.