SVEČANA OBLJETNICA

Splitski Pomorski fakultet za 60. rođendan dobio planetarij i kantinu

17.12.2019 u 21:32

Bionic
Reading

Na Pomorskom fakultetu u Splitu u utorak navečer otvorenjem planetarija i studentske kantine ukupne vrijednosti 4,5 milijuna kuna, te svečanom sjednicom obilježena je 60. godišnjica tog fakulteta

​​Kuma Planetarija ​je Marijana Kedžo Miškić, supruga ​nestalog ​kapetana Dina Miškića s broda Bourbon Rhode koji je koncem rujna potonuo u havariji na Atlantiku.

​​Planetarij i studentska kantina su izgrađeni uz pomoć Sveučilišta u Splitu, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita te tvrtki Plovput i Lučke uprave Split​ te su njima uručene povelje.

​Rektor Sveučilišta Split Dragan Ljutić podsjetio je kako je to drugi planetarij u Splitu, uz onaj na Mosoru, te dodao kako misli da se rijetko koji grad, sveučilište i Pomorski fakultet može pohvaliti s takvim planetarijima.

"Zahvalan sam zbog toga. Vi dobro znate da je naše sveučilište prepoznatljivo, daleko najbolje na prostorima od Češke, Poljske, pa do Grčke, a ovo je još jedan primjer kako educiramo izvanredne pomorce. Svi se zajedno možemo ponositi s ovim što smo večeras imali prilike vidjeti", rekao je rektor Ljutić.

  • +2
60. godišnjica Pomorskog fakulteta u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Dekan Pomorskog fakulteta Pero Vidan je naglasio kako Split nakon 28 godina dobiva još jedan planetarij ​koji će služiti obrazovanju studenata za predmet astronomska navigacija, a bit će otvoren za đake srednjih i osnovnih škola.​​

Rekao je da​ je Pomorski fakultet planetarij posvetio svim pomorcima koji ne mogu biti u ovim svečanim trenucima s njima te njihovim obiteljima, a vrijednost tog projekta je 4,5 milijuna kuna.

​"Uloga planetarija je po STCW konvenciji o obrazovanju studenata da služi za izračun pozicije broda uz pomoć nebeskih tijela. Ovo je poseban planetarij, jer je suvremen, u regiji trenutno najsuvremeniji, ima jednu posebnu i skupu leću uz koju se može dobiti 3D prikaz neba. Naši će studenti zaista uživati, a astronomska navigacija će od danas biti kao igra", istaknuo je dekan Vidan. Također je rekao da će i novootvorena kantina pomoći u podizanju studentskog standarda.

​​​Gradnju Planetarija i studentske kantine pomogao je i Grad Split s 300 tisuća kuna, a gradonačelnik Andro Krstulović Opara ​​je ocijenio kako to sve podiže kvalitetu sveučilišta​ i Pomorskog fakulteta koji slavi 60. godina, no tradicija pomorstva u Splitu je višestoljetna.

"800 godina dokumentiranog pomorstva u našem gradu se preklapa sa 60 godina Pomorskog fakulteta koji je sasvim sigurno jedan od najodličnijih sastavnica našeg splitskog sveučilišta. Ponosan sam što se ovako vrhunska znanost prepoznata širom svijeta na najljepši mogući način ostvarila i uz našu pomoć", izjavio je gradonačelnik Krstulović Opara.

Povelju ​je večeras dobila i Hrvatska ratna mornarica za doprinos u obrazovanju studenata i Grad Solin za doprinos organizaciji IMSC (International Maritime Science Conference) konferencije​. Uz to su dodijeljene i plakete osobama koje su zaslužne za ukrcaj pomoraca, bivših studenata Fakulteta​ i to ​kapetanima​ Jošku Berketu i Ervinu Pajiću​, dok su zahvalnice ​dobili ​umirovljeni djelatnici​, a nagrađeni ​su ​i najbolji studenti. Za 60​.​ godišnjicu rada Fakultet​a​ tiskana je prigodna Monografija, dizajnirana je kao brodski dnevnik.