propalo mirenje

Splitski komunalci idu u štrajk: Naše plaće nisu ni 1500 ni 1800 eura

04.04.2023 u 12:51

Bionic
Reading

Radnici splitske komunalne tvrtke 'Čistoća' od srijede ujutro u 5.30 sati su u štrajku i prestaju odvoziti smeće s gradskih ulica, najavio je predsjednik Nezavisnog sindikata Čistoće Marin Jadrić

Rezultat je to neuspjelih pregovora oko novog kolektivnog ugovora, kao i propalog pokušaja mirenja. Sindikalisti tvrde da su vodstvo tvrtke i gradska uprava prihvatili šest od deset njihovih zahtjeva, dok gradonačelnik Puljak kaže da ih je prihvaćeno čak devet - te da je odbijen jedino zahtjev za 'inflatornim dodatkom' kojim bi se plaće automatski povećavale u skladu s inflacijom.

'Sindikat je pregovarao mirno i uljudno, uvijek imao inicijativu, a poslodavac nije imao volje i ignorirao nas je. Na posljednjoj skupštini sindikata jednoglasno je odbijen prijedlog gradonačelnika. Postupak mirenja završio je neuspješno jer se poslodavac uopće nije pojavio, a to smatramo nepoštivanjem radnika', rekao je Jadrić na konferenciji za novinare.

'Naše plaće nisu ni 1500 ni 1800 eura, kako se tvrdi. To je laž. Naši vozači imaju 1300 eura bruto, iznosači 1200, a pometači 1020 eura bruto - u prijevodu na neto, vozač ima 920 eura, iznosač 860, a pometač 750 eura', tvrdi sindikalist. Nešto kasnije priznao je da su mjesečna primanja ipak znatno viša 'zbog ogromnog broja prekovremenih sati: on osobno kao koordinator za nadzor rada prošlog mjeseca primio je 1.300 eura neto.

  • +9
Štrajk splitska Čistoća Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

'Tražimo povećanje plaća i bolje uvjete jer smatramo da smo ih zaslužili. Molimo građane da od sutra imaju razumijevanja za štrajk. Postoje pritisci i na sindikat i na radnike, počevši od mene kojemu je otkazan ugovor o radu uz ponuđeno drugo radno mjesto u uredu direktora. Smatramo da se tako želi vršiti nadzor nad sindikalnim povjerenikom', rekao je sindikalist.

'Ovo nije politički motiviran proces, radi se o kolektivnom ugovoru kao temeljnom dokumentu Čistoće. Iza ovoga ne stoji ni HDZ, ni SDP, ni bilo tko drugi. Ako gradonačelnik misli da, kada kiša pada, to HDZ prolijeva, ne znam što bih rekao', dodao je Jadrić.

Od 320 radnika splitske komunalne tvrtke njih 248 učlanjeno je u ovaj sindikat, no ni sam povjerenik ne želi procjenjivati koliko će ih od sutra štrajkati. Gradonačelnik i direktor tvrtke, tvrdi, nisu donijeli odluku o nužnim poslovima koji bi se tijekom štrajka ipak trebali obavljati, pa je izvjesno da se neće raditi - ništa.

'Nadam se da će se naš gradonačelnik uključiti, kao gradonačelnik Zagreba, spustiti se među radnike i vidjeti što traže', kazao je Jadrić. Tvrdi da je odbijen njihov zahtjev za 'stalnim dodatkom' od 132 eura mjesečno umjesto povišice od 6 posto po radniku, kako bi svi primili jednako, zatim sistematizaciju i tarifni model koji bi bili dijelom kolektivnog ugovora. Tvrdi da je umjesto toga ugrađena 'zaštita koeficijenata' a radnici 'nisu budale jer to već imaju'. Gradonačelnik Ivica Puljak za danas je najavio svoje obraćanje na temu najavljenog štrajka u 'Čistoći', a mi smo iz gradske uprave dobili odgovor na zahtjeve djelatnika koji donosimo u nastavku.