otpad u splitu

Puljak komunalcima: Ne moraju štrajkati, imaju najbolje plaće u Hrvatskoj

04.04.2023 u 14:14

Bionic
Reading

Na najavu sindikalista gradske tvrtke 'Čistoća' da u srijedu ujutro kreću u štrajk, gradonačelnik Splita Ivica Puljak uzvratio je tvrdnjom da se radi o komunalnoj tvrtki 's najboljim plaćama u Hrvatskoj' te da je ispunjeno devet od deset zahtjeva sindikata. Novinarima je podijelio tablicu kojom argumentira tu tvrdnju

'Nema ni potrebe ni razloga ići u štrajk. Sindikati su imali deset zahtjeva, od čega je uprava prihvatila devet. Ovaj posljednji, uvođenje 'inflatornog dodatka' kojim bi se plaće povećavale u skladu s inflacijom, ne postoji nigdje u Hrvatskoj i nije ostvariv', rekao je Puljak na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Sindikati, kaže, nisu dostavili popis radnika koji štrajkaju od srijede ujutro i on vjeruje da se neće svi priključiti akciji, odnosno da će se osigurati čišćenje grada i odvoz smeća.

'Radnici Čistoće imaju najbolje plaće od svih komunalnih radnika u Hrvatskoj, a novim kolektivnim ugovorom zadržali bi sva prava i povećali primanja za 6 posto, uz još 333 kune dodatnog neoporezivog primitka. To je najbolja moguća ponuda bez da se povećava cijena usluge građanima Splita', rekao je gradonačelnik.

  • +9
Štrajk u splitskoj Čistoći Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

Kako su sindikalisti u utorak ujutro iznijeli tvrdnje znatno nižim primanjima od onih koja se javno komuniciraju, Puljak je ponovio koliko su radnici Čistoće zarađivali za mjesec ožujak, u prosjeku: vozači 1540 eura, a iznosači 1400 eura, i to u neto iznosima i bez prekovremenih sati, tvrdi on.

'Tvrtka Čistoća ima 312 zaposlenih i ukupni trošak plaća od 5,2 milijuna kuna mjesečno, odnosno trošak svakog radnika u prosjeku iznosi 16.666 kuna', kaže splitski gradonačelnik.

Puljak poziva sindikate da prihvate ponudu, oko koje su se na posljednjem sastanku navodno usuglasili pa potom promijenili mišljenje, a radnicima Čistoće poručuje da su od siječnja do danas već mogli imati po tisuću kuna veću plaću, da su pregovori oko kolektivnog ugovora tada okončani.

'Plaće svima u Hrvatskoj su male, pa i naše su male, ali drago mi je da Čistoća ima najveće od komunalnih poduzeća u državi jer izuzetno cijenimo rad njenih radnika koji čiste grad i održavaju ga urednim, a sudjeluju i u sve boljim rezultatima odvajanja otpada. Zato smo im i povećali plaće, čak i više nego ostalima. No ako se od uprave i nas traži usvajanje baš svih zahtjeva, onda se ne radi o pregovorima nego o ucjeni', dodao je.

Komentirajući tvrdnje sindikalista Marina Jadrića da je njemu osobno otkazan ugovor o radu i ponuđeno novo radno mjesto u uredu direktora, što je protumačio pritiskom na sindikat, Puljak je kazao da je Jadrić dobio jednaku plaću i uvjete kao i ranije, te da je pravo direktora na taj način organizirati rad tvrtke.

Direktor tvrtke Čistoća Ivica Karoglan izrazio je nadu da će radnici biti razumni i da neće krenuti u štrajk.

'Inflatorni dodatak ne postoji nigdje u Hrvatskoj, vjerojatno ni u svijetu, a i da smo pristali na njega ne postoji novac kojim bi ga se platilo', kaže Karoglan.

Sindikalistu Jadriću, kaže, još prošlog ljeta detektirao je probleme u dijelu grada koji je nadzirao, pa mu je ponudio posao u komercijali ili javnoj nabavi, budući da mu je tvrtka platila certifikat za to i po struci je ekonomist. On se, kaže, bojao toga zadatka.