juraj bonači

Splitski centar za odgoj ima jedinstven projekt: Otvaraju galeriju suvenira

07.03.2024 u 12:05

Bionic
Reading

Splitski Centar za odgoj i obrazovanje 'Juraj Bonači' priprema jedinstven projekt: u samom centru grada, u prostoru koji je na korištenje dodijelila gradska uprava u siječnju ove godine, otvorit će prvu galeriju suvenira u kojoj će biti zaposlene osobe s intelektualnim poteškoćama

Za uređenje samog prostora, čije je otvaranje planirano početkom svibnja za blagdan Svetog Dujma, pokrenuta je donatorska akcija. Cilj je prikupiti 60 tisuća eura.

Ovim projektom i galerijom nazvanom 'Cava Alba' (Bijela špilja) osobe s intelektualnim teškoćama iz Splita i cijele Splitsko-dalmatinske županije imati priliku uključiti se u zajednicu te pokazati javnosti svoju originalnost i kreativnost.

'Pokušat ćemo kroz suvenire ispričati priču o kulturi, povijesti i dalmatinskoj tradiciji, ali i priču o kreativnosti djece, mladeži i odraslih osoba s intelektualnim teškoćama, te približiti rad Centra koji ove godine slavi 50 godina pružanja socijalnih usluga od Zadra, Šibenika i Splita pa sve do Dubrovnika', rekla je na predstavljanju projekta ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači Snježana Čotić.

Pozivu na donatorsku akciju već su se odazvali arhitekt Damir Rako i njegov arhitektonski ured Porticus d.o.o., koji su izradili i poklonili arhitektonski projekt za galeriju, a poduzetnici Nika i Davor Paić priključili su se donacijom u građevinskim radovima.

Centar 'Juraj Bonači' pruža usluge djeci, mladeži i odraslim osobama s intelektualnim teškoćama s područja Splita i sve četiri dalmatinske županije i sa svojih 690 korisnika najveći je u Hrvatskoj. Njegov osnivač je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Akcija prikupljanja potrebnih 60.000 eura za uređenje galerije pokrenuta je danas.

'Pozivamo sve građane i ljude dobre volje da se, naravno u skladu sa svojim mogućnostima, priključe donatorskoj akciji i tako podrže osobe s intelektualnim poteškoćama i osiguraju im mjesto u kojemu će pokazati svoju kreativnost i doprinos zajednici', objavljeno je na konferenciji za novinare.

U akciji se može sudjelovati uplatom priloga na račun Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači (IBAN: HR3823900011100017987, HPB, s naznakom 'za uređenje suvenirnice').