MOŽE SE!

Split proživljava turističku renesansu, sezona od Uskrsa do Nove godine

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 07.11.2015 15:35
  • Objavljeno 07.11.2015 u 14:25
Split

Split

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

Početak studenog i objava službenih statistika za prethodni mjesec označili su i veliki preokret u hrvatskom turizmu: u mjesecu listopadu Splitsko-dalmatinska županija prvi put je pretekla Istru i po broju gostiju i po noćenjima koja su oni ostvarili

Brojke govore da je u toj županiji zabilježeno 122 tisuće dolazaka (9 posto više nego lani) i 488 tisuća noćenja (porast od čak 20 posto). Usporedbe radi, Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija imale su po 106 tisuća gostiju, Grad Zagreb 96 tisuća, a Zadarska županija njih 51 tisuću.

Preokretanje trenda u hrvatskom turizmu najavljuje se već nekoliko godina jer najveća dalmatinska županija konstantno bilježi nešto veće stope rasta od ostalih, no Istra je još uvijek bez premca: samo u ovoj godini 3,5 milijuna gostiju ostvarilo je 23,5 milijuna noćenja, dok se 2,5 milijuna turista na širem splitskom području, uključujući Makarsku i otoke, prenoćilo 14,5 milijuna puta.

'Ovo je dokaz da produljujemo sezonu i da to radimo najbolje u Hrvatskoj, a bit ćemo još bolji jer razvijamo nove proizvode', zadovoljan je direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella. Posebno ga veseli 39-postotni rast turista iz Velike Britanije, a on bi i u idućoj sezoni trebao nastaviti istim trendom jer su najveći avioprijevoznici najavili udvostručenje broja svojih letova za splitski aerodrom. Koji će ovu godinu također oboriti povijesne rekorde s debelo preko dva milijuna putnika.

A upravo grad Split, koji u posljednjih pet godina konstantno bilježi nevjerojatne dvoznamenkaste stope rasta, ove sezone i službeno je ušao na listu top deset hrvatskih destinacija i sustavno grabi prema vrhu. S gotovo milijun i pol noćenja još uvijek nije blizu turističkim gigantima poput Rovinja, Poreča i Dubrovnika, ali nesporno je da grad proživljava svoju renesansu. Otvoreno je desetak manjih hotela i preko trideset novih restorana staroj gradskoj jezgri, dok se nekoliko većih hotelskih kompleksa temeljito priprema za gradnju. Stvar je dosad izvlačio privatni smještaj: od 20 tisuća postelja čak 15 tisuća odnosi se upravo na sobe i apartmane i ima ih fascinantnih tri puta više u odnosu na ne tako daleku 2010. godinu.

Za razliku od županije u kojoj prevladavaju tradicionalni gosti iz Češke i Slovenije, pa tek onda ostalih zemalja, Split je najpopularniji među Amerikancima, Britancima, Francuzima i Nijemcima. Slično je bilo i u listopadu, mjesecu kada je grad također zabilježio porast od 21 posto, s time da je primijećena već konstantna tendencija rasta dolazaka - Korejaca.

Turisti iz te države popeli su se na drugo mjesto, najviše zahvaljujući jednoj televizijskoj emisiji koja se snimala upravo u ovom gradu. Turistički radnici u početku nisu znali objasniti taj fenomen, no sve je razjašnjeno kad je primijećeno da grupe turista mahnito snimaju jedan balkon u staroj gradskoj jezgri. Ispostavilo se da je to mjesto glavni motiv u emisiji koju gledaju milijuni ljudi...

Rijeke turista još uvijek koračaju splitskim ulicama i šetnicama, pa se čini da je grad zasluženo osvojio ovogodišnju nagradu za produljenje sezone, a osim 'regularnih' turista tu su istotine tisuća njih koji navraćaju na jednodnevne izlete s brodova na kružnim putovanjima. Prošlog tjedna u gradu ih se u jednom danu zateklo gotovo šest tisuća, a dobre najave stižu gotovo do samog kraja godine.

'U 2014. godini imali smo 232 uplovljavanja sa 184 tisuće ljudi, ove godine već smo na 243 broda i oko 260 tisuća gostiju, a za iduću godinu već su najavljena 272 kruzera. Njihov kapacitet je veći, pa će i brojke biti još bolje', govori ravnatelj Lučke uprave Milan Blaževski.

Turistička razglednica Splita

U splitskoj luci upravo se odvije 23 milijuna eura gradnja vanjskih vezova upravo za kruzere duljine do gotovo 300 metara: prvi vez bit će gotov do iduće sezone, a drugi do kraja 2016. godine. Time će se sama luka - inače treća najprometnija na Mediteranu s 4,75 milijuna putnika i 700 tisuća vozila godišnje - rasteretiti, a prihodi će se istodobno povećati. Upravo je naručena i nova studija o potrošnji gostiju na kružnim putovanjima: starija istraživanja pokazala su da u Splitu oni ostave između 70 i 75 eura, no neslužbene procjene govore da se u međuvremenu iznos značajno povećao.

A već za 1. prosinca gradska turistička zajednica najavljuje početak Božićnog sajma na Rivi i nekoliko gradskih trgova. Prošle godine ta manifestacija zaslužna je za 25 tisuća noćenja u gradu, ali i vidljivo oživljavanje stare gradske jezgre u zimskim mjesecima. Ako se to dogodi i ove godine, može se računati da turistička sezona u Splitu traje od Uskrsa do Nove godine. Uz nekoliko većih hotela i jednu pristojnu kongresnu dvoranu, računa se, drugi najveći grad u državi mogao bi postati prvi u kojemu se turizam događa tijekom cijele godine.

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!