VIRUS HARA

Split: Oboljeli od svinjske gripe u kritičnom stanju

11.01.2011 u 12:04

Bionic
Reading

Jedan 43-godišnjak sa splitskog područja u ponedjeljak kasno navečer primljen je na Jedinicu intenzivnog liječenja KBC-a Split s teškim simptomima obostrane upale pluća te mu je život u ovom trenutku ugrožen, potvrđeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije

Ovo je prvi slučaj kritično oboljelog pacijenta u toj županiji, gdje je po službenim podacima dosad prijavljeno 749 zaraženih virusom H1N1, tzv. 'svinjskom gripom'.

Epidemiolozi procjenjuju da se pandemija bliži vrhuncu, a novi val zaraženih očekuju zbog ovotjednog početka nastave u školama.

Po neslužbenim procjenama, broj stvarno oboljelih je deset do dvadeset puta veći. U posljednjih mjesec dana zbog težih simptoma oboljenja u Splitsko-dalmatinskoj županiji hospitalizirano je ukupno 99 pacijenata.

Muškarac koji se trenutno nalazi u kritičnom stanju sam se prijavio u bolnicu, i to tek nakon šest ili sedam dana od početka bolesti. Još uvijek nije priključen na respirator, no liječnici se ne usuđuju prognozirati kako će se razvijati njegov oporavak.

U Zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije procjenjuju da se pandemija svinjske gripe kreće prema vrhuncu, a još veći broj zaraženih očekuju zbog ovotjednog početka nastave u školama.