čiste fasade

Split kreće u obračun s grafitima: Evo kako će to izgledati

22.03.2024 u 13:27

Bionic
Reading

Grad Split pokreće projekt uklanjanja grafita s pročelja zgrada, te će iz proračuna financirati 50 posto troškova njihova čišćenja - ali i 50 posto troškova nanošenja 'antigrafitnog premaza' čime će fasade biti zaštićene od daljnje devastacije

Pravilnik o zaštiti građevina od grafita naći će se na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća idućeg tjedna.

On predviđa uklanjanje grafita, natpisa i drugih devastacija sa svih zidova i dijelova zgrada vidljivih s javnih površina, na području cijelog grada. Iz gradskog proračuna financirat će se 50 posto troškova uklanjanja, no najviše do 30 eura po kvadratu, te 50 posto troškova nanošenja antigrafitnog premaza.

On omogućuje da se, u slučaju naknadne devastacije, novi grafiti naprosto operu s fasada.

Zahtjeve za gradsko sufinanciranje mogu podnijeti vlasnici građevina, predstavnici suvlasnika te upravitelji zgrada, a o njima odlučuje gradsko povjerenstvo. Moći će se podnijeti samo jednom za svaku građevinu.

Nove uvredljive poruke se pojavile u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

O zakonima i splitskoj odluci o komunalnom redu, za održavanje čistih i urednih fasada zaduženi su vlasnici zgrada - no grafiti se u praksi ne uklanjaju jer se radi o skupom postupku, a već nakon kratkog vremena pročelja ponovno bivaju išarana. U splitskoj gradskoj upravi za tportal su objasnili da novom odlukom žele potaknuti privatne vlasnike na akciju, a posebno na postavljanje neutralnog antigrafitnog premaza koji olakšava buduće čišćenje.

Po prošlogodišnjem istraživanju o percepciji građana o stanju sigurnosti u gradu, problem grafita postavljen je vrlo visoko na ljestvici onih koji utječu na osjećaj sigurnosti: iznad njega nalaze se tek prometna nekultura i uništavanje komunalne opreme, a ispod njega je, primjerice, alkoholizam.

'Po prvi put pokušavamo sustavno riješiti ovaj problem. Radi se o mukotrpnom i dugotrajnom procesu i nemamo iluziju da će se situacija u kratkom roku promijeniti, ali potrebno je početi i da se Grad postavi kao partner', kaže za tportal gradski vijećnik Marko Matijević, predsjednik Vijeća za prevenciju kriminaliteta grada Splita.

Kazna 250 eura

U posljednjim mjesecima mandata prethodnog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare u manjem dijelu centra grada serijski su uklanjani grafiti, no to je naišlo i na kritike jer je gradski novac trošen na privatnom vlasništvo. Sada se cijela ova tematika nastoji urediti sustavno.

Teoretski, za stanje fasada odgovorni su sami vlasnici zgrada, no gradske službe zasad ne podnose prijave protiv njih nego isključivo protiv počinitelja, koji su mahom nepoznati. Uz prijavu policiji podnosi se i zahtjev za nadoknadu štete i ukoliko se grafiteri otkriju, slijedi im niz prijava.

Po Odluci o komunalnom redu kazna za uništavanje pročelja iznosi 250 eura, tu je potom i prekršajna kazna koju predlaže policija i određuje sud, a na koncu i nadoknada štete za uništeno pročelje.

U proteklih nekoliko mjeseci splitske gradske službe podnijele su šest prijava policiji, no počinitelji se još uvijek traže.

Sa samih ulica u međuvremenu se promptno uklanjaju uglavnom grafiti s političkim sadržajem ili pozivima na mržnju, dok su se preostali već udomaćili.