lokalni izbori

[FOTO] Puljak u prvom krugu u iznenađujućem vodstvu, obratio se građanima: Dobili smo prvo poluvrijeme, ali utakmica nije završena!

16.05.2021 u 19:16

Bionic
Reading

I u Splitu, kao i u druga tri najveća hrvatska grada, bira se sasvim novi gradonačelnik. Aktualnog Andru Krstulovića Oparu želi naslijediti čak 11 kandidata

Gotovo je izvjesno da će Split u drugi krug u izborima za gradonačelnika. Barem su tako pokazale izlazne ankete, a tako pokazuju i prvi neslužbeni rezultati. Prema njima, na 91,41 posto prebrojanih glasova, Ivica Puljak dobiva 26,93 posto, a HDZ-ov Vice Mihanović 22,90 posto.

Na trećem mjestu je Željko Kerum, slijedi SDP-ov Ante Franić, nezavisna Branka Ramljak, Jakov Prikić iz Pametnog za Split i Dalmaciju te na kraju Mostov Ivica Grković.

Što se tiče Gradskog vijeća Splita - osam mandata ima HDZ, osam Centar, pet HGS, tri Možemo i partneri, tri Most, tri SDP-HSU i jedan mandat Nezavisna lista Tomislava Mamića.

Izborni stožer Ivice Puljka Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Nakon objave prvih izlaznih anketa iz stožera Ivice Puljka su pak poručili kako nisu iznenađeni njegovim vodstvom, ali da treba pričekati službene rezultate prije euforije, prenosi Dnevnik.hr

'Izlazne ankete su obećavajuće, ali budimo mirni i cool do konačnih rezultata', poručila je Marijana Puljak za Dalmatinski portal.

Što se tiče mogućih koalicija, za N1 kaže: 'Kao što smo rekli, u gradskom vijeću ćemo ponuditi suradnju svima koji nisu HDZ i Kerum koji su vladali Splitom i upropastili ga. Vrijeme je da završimo njihovu eru, rezultati anketa to i govore.'

Na pitanja o prljavoj kampanji koja se vodila, kaže: 'Zaista se pri kraju sve nekako intenziviralo, osjetili smo napade i na obitelj i djecu, burno sam reagirala, na to ne pristajem. Poručujem svima koji to rade da ne diraju u obitelj, osobito u djecu.'

U HDZ-u suzdržani

U stožeru Vice Mihanovića u prvi tren nisu željeli komentirati ankete, no izjavu je ipak dao Stipe Čogelja, potpredsjednik splitskog HDZ-a, prenosi Dalmatinski portal.

'Tijekom cijele kampanje nismo komentirali ankete, nećemo ni sada ništa specijalno komentirati. Vjerujem u građane, imali smo dobar odjek i dobar feedback s terena i smatram kako ćemo dobiti bitku u drugom krugu. Mi smo kampanju fokusirali na građane, programe i projekte, mislim da je kampanja pogođena i da će to građani prepoznati', kazao je Čogelja.

Na pitanje kakva će kampanja biti u drugom dijelu odgovorio je: 'Mirna i konkretna kampanja prema svima, bez tenzija za naše građane, kad se ukrste konkretni programi, građani će znati tko je bolji kandidat za gradonačelnika.'

U stožeru Keruma razočaranje

U stožeru Željka Keruma rezultati izlaznih anketa dočekani su s velikim razočaranjem. 'Stvari su takve kakve jesu, ipak su ovo izlazne ankete i uvijek se pokazalo da je bilo odstupanja. Pričekat ću službene rezultate za čestitke, prihvaćamo sve što su građani odlučili. Bila je čudna kampanja zbog epidemioloških mjera. Očekivali smo drugi krug, mislim da ovaj rezultat nije loš i vidjet ćemo kakav će biti konačan rezultat. Ni da je dobro, ne bi se itao, a neću ni ovako. Nisam razočaran, mislim da je rezultat dobar, svi su bili protiv nas, svi su nas označili kao neprijatelje broj jedan', rekao je za Dalmatinski portal Igor Stanišić.

Nešto prije 20 sati u stožer u Loru stigao je Željko Kerum, prenosi Dalmatinski portal. Priznao je poraz, kaže da je bio etiketiran. Samo mi je još žuta traka falila, kazao je Kerum, zaključivši da su svi bili protiv njega. Njemu to nije teško palo, navikao je, kaže.

'Ali moji ljudi su se izložili i izdržali. Ja sam se žrtvovao, stranka je opstala, oni imaju budućnost', kazao je Kerum.

Nekoliko puta se referirao na Ivicu Puljka i nekoliko je puta ponovio da će gradom vladati - vražje čestice. Vidjet ćete kako će vam bit', kazao je Kerum.

Kerum je kasnije zapjevao pa se opet obratio novinarima i rekao da su o njemu pisali različite laži. 'Ja nisam u životu cigaretu upalio, a oni govore da sam ja na teći kokaina', rekao je Kerum.

Prema prvim izlaznim anketama, na trećem je mjestu Željko Kerum sa 16,12 posto glasova Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj/PIXSELL

U stožeru splitskog SDP-a razočarani su prvim izlaznim anketama po kojima je Ante Franić dobio 6,78 posto glasova, prenosi Dalmatinski portal. Franić je zahvalio svima koji su zajedno s njim prošli ovaj ciklus.

'Čekat ćemo konačne rezultate da vidimo gdje stojimo. S terena imam bolje rezultate nego što su ove ankete, sačekat ćemo, drago mi je da su građani izašli na izbore i da su na svoj način doprinijeli demokraciji. Svi znamo da je Split dosta podijeljen grad, ovisno u kojim kvartovima su se radile ankete. Bolje je da svi sačekamo nekoliko sati do konačnih rezultata', kazao je Franić.

Prva obraćanja Puljka i Mihanovića

Oko 22 sata iz stožera stranke Centar obratio se i Ivica Puljak. 'Najprije zahvaljujem svim građanima Splita koji su izašli na izbore, zahvaljujem svima koji su dali podršku nama. Mi vas nećemo razočarati, za svako obećanje ćemo se zalagati da se ostvari. Mi smo vodili kampanju koja je predstavljala drugačiji Split, kulturni i civilizirani Split. Dobili smo prvo poluvrijeme, ali utakmica nije završena. Pozivam građane da izađu na izbore 30. svibnja i da nam daju povjerenje da vodimo grad. Mi ćemo nastaviti s uljuđenom kampanjom. Nadam se da je gotova era Splita kojeg smo se sramili', rekao je Puljak.

Nakon 22 sata obratio se i HDZ-ov kandidat Vice Mihanović. 'Želim zahvaliti na velikoj potpori. Idemo u drugi krug i u njemu ćemo pobijediti. Pobijedit ćemo jer imamo najbolji program i znamo kako riješiti probleme. Posebno bih se obratio biračima kandidata koji nisu prošli - bit ću i vaš gradonačelnik. Ne smijemo dozvoliti da podjele na nacionalnoj razini budu razlog za podjele na lokalnoj razini. Biračima poručujem neka biraju između konkretnih projekata i floskula poput one da će Split biti centar svita', rekao je Mihanović.

Na pitanje je li očekivao bolji rezultat, Mihanović je kazao da su 'zadovoljni rezultatom'.

  • +11
Split: Vice Mihanović nakon ulaska u drugi krug dao je izjave za medije Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj/PIXSELL

Koga će podržati SDP?

SDP-ov kandidat Ante Franić čestitao je Puljku i Mihanoviću na ulasku u drugi krug, prenosi Dalmatinski portal.

'Neka se muški predstave svojim biračima. Ne mogu nikoga podržati u ovom trenutku. HDZ ne možemo podržati, to je stranka koja je unazadila Split i Hrvatsku, a o eventualnoj podršci Ivici Puljku ćemo razgovarati', kazao je Franić.