za cijelu dalmaciju

Split dobiva Regionalni transfuzijski centar vrijedan više od 54 milijuna kuna

07.01.2022 u 14:17

Bionic
Reading

U splitskoj su bolnici započeli radovi na izgradnji najsuvremenije banke krvi u Hrvatskoj, projekt je vrijedan više od 54 milijuna kuna, velikim dijelom financira se iz sredstava EU, a trebao bi biti otvoren do ljeta iduće godine.

Najsuvremenija banka krvi u Hrvatskoj gradi se na sjeveroistočnom dijelu Križina, a riječ je o jednoj od kapitalnih investicija i projekata te bolnice koje nije zaustavila niti pandemija.

Kako navode u petak u priopćenju koje potpisuje ravnatelj dr. Julije Meštrović, Regionalni transfuzijski centar će dugoročno služiti poboljšanju zdravstvenog standarda i skrbi o bolesnicima.

Projekt se financira kroz ITU mehanizam Urbane aglomeracije Split i to kroz specifični cilj obnove brownfield područja, a udio potpore EU je veći od 31 milijun kuna. Uz Ministarstvo zdravstva koje je osiguralo više od 22 milijuna kuna u opremanju zgrade će sudjelovati i Splitsko-dalmatinska županija.

Predstojnica Zavoda za transfuzijsku medicinu KBC- a Split dr. Slavica Dajak je kazala da priča oko Regionalnog transfuzijskog centra traje već desetak godina, kao i da proizvodnja krvnih pripravaka mora udovoljavati nacionalne standarde usklađene s onima u EU. U prostoru koji sada imaju to ne mogu zadovoljiti kvalitetom, ali ni kvantitetom, te su dobili naputak da moraju osigurati tehnički opremljen i dostatan prostor za proizvodnju krvnih pripravaka.

"Potražnja za krvnim pripravcima je u porastu, preuzeli smo i one iz Šibensko-kninske županije. Kao najbolja opcija pokazala se izgradnja potpuno novog centra sa svim potrebnim prostorijama i tehnologijama. Potrebe naših županija su 15 do 20 posto veće od onoga što trenutno proizvodimo, a izgradnjom Regionalnog transfuzijskog centra ćemo osigurati standard kvalitete, zadovoljiti stvarne potrebe i moći pripremiti 40 posto više doza krvi i 40 posto više krvnih pripravaka nego dosad", ustvrdila je Dajak.

Voditelj projekta Ante Sunara ističe kako su radovi na tom centru započeli još sredinom studenog, trajat će 18 mjeseci, a sredinom 2023. godine očekuju ishođenje građevinske dozvole. Zgrada će imati suteren, prizemlje i kat, imat će površinu veću od tri tisuće kvadrata, a uz to će imati i parking i dodatni pješački pristup.

Regionalni transfuzijski centar u Splitu jedan je od četiri u Hrvatskoj, a pokrivat će cijelu Dalmaciju.