GRADSKO VIJEĆE BEZ RASPRAVE

Split: Antifašistima park, žrtvama komunizma ulica

30.03.2016 u 15:08

Bionic
Reading

Prvi splitski odred, postrojba mladića zarobljenih i strijeljanih početkom Drugog svjetskog rata, nakon nekoliko neuspjelih pokušaja ipak će dobiti svoj park, odlučilo je Gradsko vijeće na koncu maratonske sjednice. Istovremeno, odlučeno je da će se prilaz na Katalinića brigu, u blizini bivšeg splitskog sjedišta Udbe, nazvati Prilazom žrtava komunizma

Premda se očekivala dugotrajna svađa, obje točke usvojene su bez rasprave jer su se sve stranke prethodno dogovorile da neće otvarati ideološka pitanja.

Protiv imenovanja parka u četvrti Plokite po Prvom splitskom odredu glasovali su vijećnici HDZ-a, izuzev suzdržanog Tomislava Goje, te još troje nezavisnih vijećnika bliskih gradonačelniku Ivi Baldasaru.

Protiv Prilaza žrtava komunizma glasovao je dio SDP-ovaca, izuzev suzdržanog Milana Blaževskog, te nezavisna vijećnica Danira Matošić Matičević.

Proteklog tjedna, inače, ponovno je razbijena spomen-ploča Prvom splitskom odredu, koja se već desetljećima nalazi u parku što će ubuduće nositi naziv ove postrojbe. Udruga antifašista i HDZ-ov Odbor za branitelje nakon toga otvorili su rat javnim priopćenjima, optužujući jedni druge za poticanje nesnošljivosti i prešućivanje zločina, no Gradsko vijeće zaključilo je priču usvojivši i 'lijevi' i 'desni' prijedlog.