ŠANGAJSKI ŠKVER

Splićanin otišao u Kinu raditi brodove za plaću od osam tisuća eura

Bionic
Reading

'Istina je, nema ljepšega dijela svijeta od Hrvatske, ali od ljepote se ne živi, u ljepoti se, odavno je poznato, može samo umrijeti', govori Davor Jurišić i maše s palube broda koji ga i ove godine vodi u daleki svijet. U Kinu je trbuhom za kruhom otišao još 2007.

Osim njega još dvadesetak vrhunskih škverskih inženjera otišlo je u Kinu. Pamet je novome gazdi splitskog škvera nasušno potrebna. A pameti je u škveru, na žalost, malo ostalo. Tko je god mogao, pobjegao je. A oni ponajbolji, ponajpametniji projektanti, poput Davora danas na Dalekom istoku rade isto što su radili i u Splitu.

Rade najbolje brodove na svijetu. Razlika je tek što im je plaća višestruko veća. Nekoć su, primjerice, zarađivali 1200 eura mjesečno, i tješili se da nije loše, a danas, za isti posao, dobivaju 8000 eura. I tješe nas da se držimo i da u Hrvatskoj mora biti bolje, piše Slobodna Dalmacija


'Nisam upućen u detalje, ali vidim da vlasnici Brodosplita razmišljaju o novim tržištima i novim proizvodima, jahtama i putničkim brodovima. To me veseli, jer je to jedini ispravan put, pa se nadam da ću i ja doživjeti slavne dane hrvatske brodogradnje, pogotovo što iz razgovora s poznanicima na Dalekom istoku shvaćam da svi jedva čekamo dan povratka', veli Davor Jurišić.

Više pročitajte ovdje