KRITIKE IZ SABORA

'Spin off? To je nekakav povratak u realsocijalizam'

17.06.2014 u 14:50

Bionic
Reading

Nakon što je outsourcing dočekan na nož, slična sudbina zadesila je i novi model kojim Vlada želi kresati troškove u javnom sekstoru, takozvani spin off. Planu da se dio djelatnosti poput kuhanja i čišćenja izdvoji u novu javnu tvrtku već jučer su napali sindikati, a danas su ga kritizirali i u HUP-u

Poslodavci su Vladu optužili da je pokazala neodgovornost prema poreznim obveznicima te da će ta odluka u budućnosti imati nesagledive loše posljedice za domaće gospodarstvo. Naime, tvrde da je spin off skuplji od outsourcanja i to 400 milijuna kuna godišnje. Uz to optužuju Vladu da će stvaranjem mega tvrtke uništiti privatno tržište usluga te da će koristi imati samo državni službenici i politički kadrovi.

HDSSB-ov Boro Grubišić ne bi pogodovao ni jednima ni drugima. 'To je nekakav povratak u realsocijalizam, čemu je ova Vlada ponekad i sklona. Ako ne može privatnicima pogodovati, onda idemo u realsocijalistički oblik poslovanja. Nema potrebe za tim, to je potez potpuno nepotreban, čak i štetan', zaključio je Grubišić.


Laburist Dragutin Lesar se ne slaže. 'Po meni je u ovom trenutku to daleko bolji pristup, ako do takvog dogovora dođe, nego izmještanje tih poslova u privatni sektor', misli Dragutin Lesar.

Na Vladinu najavu osvrnuo se i rektor Zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš koji priznaje da bi se neke stvari moglo bolje organizirati. 'Realna situacija u Hrvatskoj, za razliku od nekih drugih zemalja je da bi se unutar Sveučilišta, pa i unutar Instituta pojedinačne djelatnosti moglo organizirati na bitno efikasniji način i to ne mislim samo na pomoćne djelatnosti o kojima sad govorimo, što se do sada zvalo outsourcing, sad će se zvati spin off', tvrdi Bjeliš.

Iako se HUP kune da će outsourcanje biti jeftinije, sindikati koji prikupljaju potpise za referendum protiv tog modela u više su navrata iznosili podatke koji govore da to nije istina.