OGLASIO SE JOVANOVIĆ

'Spavači u Ministarstvu žele zaustaviti građanski odgoj!'

24.06.2014 u 14:13

Bionic
Reading

Kao bomba odjeknula je danas informacija da novi ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar misli odustati od zdravstvenog i građanskog odgoja. Kasnije je pojasnio da se o svemu još uvijek razgovara te da nikakva odluka nije donesena. Što misli o potezima svog nasljednika, za tportal je progovorio i Željko Jovanović, koji se kao ministar žestoko borio za ostvarivanje tog dijela programa Vlade

'Ne bojim se za sudbinu ni zdravstvenog ni građanskog odgoja, jer su oba projekta utemeljena na Planu 21 i koalicijskom programu Vlade. Dakle, ni jedno ni drugo nije moj projekt nego provedba Vladine politike u području obrazovanja s ciljem uvođenja posebnoga nastavnog programa - obrazovanja za građansko društvo i demokraciju te ljudska prava, kao i uvođenje posebnoga nastavnog programa zdravstvenoga odgoja i obrazovanja u osnovne i srednje škole koji kroz četiri modula - živjeti zdravo, prevencija ovisnosti, prevencija nasilja te modul spolna/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje - popularno nazvan i seksualni odgoj, sadrži, između ostalog, obrazovanje o spolno prenosivim bolestima, o štetnosti alkoholizma i droga te o nasilju u društvu i među mladima', kazao je Jovanović za tportal.

I zdravstveni i građanski odgoj su, kaže, preduvjet da Hrvatska bude zdravije, bolje i sretnije društvo.

'Zdravstveni odgoj potpuno je uveden u sve razrede osnovne i srednje škole te govoriti o njegovom ukidanju je bespredmetno', kaže nam Jovanović.

Što se pak tiče građanskog odgoja, Jovanović poručuje da nema nijedne prepreke za njegovo uvođenje od jeseni u sve škole, i to prema modelu koji je on osmislio sa svojim najbližim suradnicima.

'Siguran sam da dio protivnika mog rada, od kojih i mnogi 'spavači' u MZOS, sada žele preko noći, dok se ministar Mornar tek uvodi u posao, izbrisati sve što je učinjeno protekle dvije i pol godine i onemogućiti početak realizacije građanskog odgoja od ove jeseni! Uvjeren sam da u tome neće uspjeti! Ministar Mornar ne treba gubiti ni energiju ni vrijeme na to nego samo primijeniti model koji je pripremljen i koji kroz tri naredne godine Hrvatsku uvodi u sam vrh kvalitetnog obrazovanja za građansko društvo i demokraciju. Ako mu treba moja pomoć za to, ja sam spreman taj dio posla odraditi potpuno volonterski!', zaključuje Jovanović za tportal.