DESANT NA ITALIJU

Spašeno gotovo 300 imigranata, 1000 ih zaustavljeno

14.06.2014 u 16:54

Bionic
Reading

Gotovo 300 imigranata, koji tvrde da su izbjeglice iz Sirije, spašeno je u subotu u moru kod Italije, objavila je talijanska obalna straža

Dva patrolna čamca spasila su 281 osobu s 20 metara duge ribarske brodice nekih 150 kilometara od obale Kalabrije. Imigranti su na put krenuli iz Grčke. Među njima je bilo 93 djece i šestero žena, objavila je obalna straža.

Italija se suočava s rekordnim prilivom ilegalnih imigranata koji pristižu morskim putem. U zemlju je od 1. siječnja stiglo gotovo 54.000 imigranata, dok ih je u cijeloj 2013. bilo manje od 43.000.

Istodobno, španjolska policija objavila je u subotu da se gotovo 1000 afričkih imigranata pokušalo probiti u španjolsku enklavu Melillu s marokanskog teritorija, no u tome nisu uspjeli. Oni su u više navrata bezuspješno pokušali prijeći granicu ulaskom na španjolski teritorij u enklavama Ceuta i Melilla na sjevernoj obali Afrike, pokušavajući prijeći šest metara visoke ograde i nastojeći potisnuti pripadnike pogranične policije.

Obe enklave već su dugo ulazna vrata imigrantima u Europu a pokušaji prelazaka se gotovo uobičajeno povećavaju tijekom ljetnih mjeseci. Mnogi imigranti pokušavaju čamcima izravno iz Maroka dočepati se španjolske obale.