PROMJENA NA TRONU

Španjolski senat odobrio novog kralja

17.06.2014 u 22:02

Bionic
Reading

Španjolski senat je u utorak odobrio stupanje na prijestolje novog kralja Felipea VI., nakon što je abdicirao njegov otac Juan Carlos.

Kongres je izglasovao zakon o abdikaciji, a senat ga je u utorak odobrio. Kralj (76) je s kraljicom Sofijom predsjedao svojim predposljednjim službenim pojavljivanjem, ručkom u rezidenciji Zarzuela, a među gostima je bio šef vlade Mariano Rajoy.

Posljednji čin će biti u srijedu u Kraljevskoj palači u Madridu, tijekom potpisivanja zakona o abdikaciji. Kraljevska kuća je naglasila da je riječ o vrlo kratkom svečanom činu, tijekom kojeg se ne izgovara ni riječ.

Tekst koji su izglasovali zastupnici u utorak je odobrio senat s 233 glasova za, 5 protiv i 20 suzdržanih. Stranke koje podržavaju monarhiju u senatu imaju veliku većinu.

Među glasovima neslaganja, koji zahtijevaju referendum o budućnosti monarhije, su katalonski separatisti ERC koji drže da je neprihvatljivo da se položaj prenosi nasljeđivanjem, istaknula je senatorica Ester Capella.

Princ Felipe (46) će nakon objave u službenom listu, u srijedu navečer ili u četvrtak postati novi kralj Španjolske.

Unatoč gospodarskoj krizi, skandalima koji su obilježili kraj vladavine Juana Carlosa i korupciji u političkim strankama, Španjolci ne dovode nužno u pitanje monarhiju, koju poistovjećuju s novom erom demokracije nakon frankističke diktature.

Juan Carlos na čelu je Španjolske od smrti Francisca Franca 20. studenoga 1975.