katalonski separatizam

Španjolski premijer Sanchez najavio ukidanje kaznenog djela pobune

11.11.2022 u 06:56

Bionic
Reading

Španjolski premijer Pedro Sanchez najavio je u četvrtak da će se ukinuti pojam "pobune" u kaznenom zakonu i zamijeniti prekršajem s blažom kaznom da bi se "smirila situacija u Kataloniji", gdje je nekoliko separatističkih čelnika osuđeno za to kazneno djelo.

Za pobunu koja podrazumijeva pokušaj nasilnog sprječavanja provedbe zakona ili obnašanja legitimne vlasti, trenutno se u Španjolskoj može izreći zatvorska kazna od 8 do čak 15 godina, ako je počinitelj državni službenik.

Desetak katalonskih političkih čelnika pristaša osamostaljenja od Španjolske osuđeni su na teške kazne zbog pobune, nakon pokušaja odcjepljenja pokrajine 2017., što je bilo najgora politička kriza u novijoj španjolskoj povijesti. Katalonski separatistički čelnici su poslije pomilovani.

U razgovoru za televizijski kanal La Sexta, Sanchez je rekao da će njegova Socijalistička stranka i partner Unidas Podemos, krajnja ljevica, u petak iznijeti u parlamentu nacrt zakona u kojemu bi se kazneno djelo pobune zamijenilo drugim prekršajem koji bi se blaže kažnjavao.

"Iznijet ćemo zakonodavnu inicijativu za reformu kaznenog djela pobune koje bi se zamijenilo kaznenim djelom usporedivim s onima u drugim europskim demokracijama: Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Belgiji i Švicarskoj", rekao je Sanchez.

Novi prekršaj nazvao bi se "teškim remećenjem javnog reda" i kažnjavao bi se slično kao što je "predviđeno u kaznenom zakonu europskih demokracija", dodao je.

"Mislim da će ta inicijativa pomoći u smirivanju situacije u Kataloniji", ocijenio je Sanchez.

Španjolski premijer je rekao da sud i dalje goni bivšeg katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta i drugih dvoje separatističkih čelnika koji su 2017. pobjegli u inozemstvo.

"Kaznena djela počinjena 2017. i ubuduće će biti u našem kaznenom zakonu, premda ne kao kazneno djelo pobune, nego kao prekršaj nazvan teško remećenje javnog reda", rekao je Sanchez.