sastav vlade

Španjolski premijer Sanchez kaže da ne planira nove izbore

11.07.2019 u 11:46

Bionic
Reading

Sadašnji španjolski premijer Pedro Sanchez kazao je u četvrtak da ne planira sazivanje novih izbora zbog kompliciranih, višestranačkih razgovora koji se vode vezano uz parlamentarno glasanje koje ga čeka u pokušaju osvajanja novog mandata, a koje je predviđeno za 22. i 23. srpnja

'Ne žalim se, i ne radim s pretpostavkom održavanja novih izbora', kazao je Sanchez u intervjuu za nacionalnu televiziju.

Sanchezora Socijalistička stranka (PSOE) osvojila je na izborima u travnju 123 mjesta, što je daleko manje od potrebne većine u donjem domu parlamenta s 350 mjesta, što je socijaliste prisililo da potraže potporu među drugim strankama. Španjolske desno orijentirane stranke, Narodna stranka, Građani i Vox idbile su poduprijeti Sancheza.

Socijalistički premijer, koji je stupio na vlast u lipnju 2018., na funkciji je vršitelja dužnosti premijera, trebao bi 22. i 23. srpnja dobiti većinu od najmanje 176 glasova u parlamentu. Ako to ne dobije, u roku od dva dana mora tražiti jednostavnu većinu, za koju je potrebno da ga veći broj zastupnika podupre u odnosu na broj onih koji se izjasne protiv, te bi potom mogao formirati novu vladu.

Razgovori između PSOE i drugih političkih stranaka o novoj vladi u zastoju su, a Socijalisti i njihovi najbliži saveznici, krajnje lijeva stranka Podemos, ponovno u utorak nisu uspjeli postići dogovor. Podemos želi biti koalicijski partner u vladi, no Sanchez to odbija i želi da Podemos podrži njegovu vladu.

U utorak je glasnogovornica PSOE u parlamentu kazala da će socijalisti odustati od pokušaja da Sanchez postane premijer ako ne dobije potporu u dva glasanja ovog mjeseca, čime je otvorila mogućnost sazivanja novih izbora u studenome, koji bi bili četvrti po redu u zadnje četiri godine.