manjinska vlada

Španjolski parlament nije podržao proračun, očekuju se prijevremeni izbori

13.02.2019 u 13:39

Bionic
Reading

Proračun kojeg je predložila španjolska socijalistička vlada nije u srijedu odobren u parlamentu čime bi premijer Pedro Sánchez u idućim satima mogao najaviti prijevremene parlamentarne izbore u Španjolskoj

Manjinska Sánchezova vlada, koja ima 84 od 350 zastupnika, poručila je neslužbeno u ponedjeljak kako će raspisati prijevremene izbore za 14. travnja ili 28. travnja padne li njen proračun.

Srušile su ga katalonske stranke ERC i PDeCAT koje su podršku uvjetovale dijalogom s vladom oko „samoodređenja Katalonije“ i „prestanka represije“ protiv optuženih katalonskih dužnosnika optuženih za pobunu protiv Španjolske. Te male stranke su u lipnju glasovale u korist Sáncheza prilikom izglasavanja nepovjerenja tadašnjoj konzervativnoj vladi čime je dobio manjinsku vladu.

U srijedu je međutim 191 zastupnik odbio predloženi proračun za ovu godinu dok ga je prihvatilo njih 158. Među onima koji su ga odbili bile su oporbene stranke centra i desnice, Narodna stranka i Građani.

Pedro Sánchez je izašao iz parlamenta u Madridu odbivši odgovoriti na pitanje novinara koji su ga pitali hoće li sada raspisati prijevremene izbore. Mandat njegove vlade traje do 2020. kada se održavaju redovni parlamentarni izbori.

  • +14
Pedro Sanchez Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

"Ovo je kraj Sánchezovog madata. Sazivanje prijevremenih izbora je neodgodivo", rekao je Pablo Casado, predsjednik Narodne stranke desnog centra, najveće oporbene stranke. "Bilo bi logično da se izbori održe na isti dan kada i redovni regionalni, lokalni te izbori za Europski parlamet, dakle 26. svibnja, no vidjet ćemo što će reći Sánchez", dodao je.

Glasovanje o proračunu podudarilo se s početkom suđenja katalonskim političarima optuženima za pobunu jer su u jesen 2017. organizirali referendum o nezavisnosti Katalonije, pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika, a onda u parlamentu u Barceloni izglasali uspostavu republike Katalonije. Španjolski ustavni sud bio je zabranio referendum.