i dalje podijeljeni

Vrije u Barceloni: Katalonski prosvjednici blokirali ceste u povodu premijerova posjeta

21.12.2018 u 13:34

Bionic
Reading

Španjolski policajci odvukli su u petak s autocesta katalonske separatističke prosvjednike koji su prosvjedovali u povodu posjeta premijera Pedra Sancheza koji je u Barceloni organizirao sastanak kabineta u pokušaju pomirbe s regionalnim čelnicima.

Deseci prosvjednika, od kojih su neki nosili fluorescente prsluke po uzoru na francuske "žute prsluke", sjeli su na autocestu AP7, koja prolazi duž mediteranske obale, držeći ruke u zraku, a s ceste su ih odvukli interventni policajci. Neke ceste bile su blokirane gumama.

Jedan čovjek uhićen je u središtu Barcelone s materijalom koji se može iskoristiti za izradu eksplozivne naprave, objavila je regionalna policija na Twitteru.

Prosvjedima je bilo pogođeno oko 40 cesta, prenijeli su mjesni mediji.

Više od godinu dana nakon ilegalnog referenduma o secesiji od Španjolske, Katalonija, bogata sjeveroistočna regija od 7,5 milijuna stanovnika, i dalje je jako podijeljena.

  • +8
Prosvjedi u Barceloni Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Sanchezov izbor Barcelone za sastanak kabineta iskaz je njegova odlučnog protivljenja punoj neovisnosti Katalonije, ali i dio strategije kojom želi osigurati opstanak svoje manjinske vlade uz pomoć katalonskih stranaka koje zagovaraju neovisnost nudeći im veću autonomiju.

Stotine prosvjednika okupile su se ispred zgrade iz 14. stoljeća u povijesnom središtu grada gdje se održava tjedni sastanak kabineta.

Sanchez se u četvrtak sastao s predsjednikom regionalne vlade Quimom Torrom. Dogovorili su da će intenzivirati dijalog u nastojanju da postignu političko rješenje problema.

Devetorica separatističkih čelnika koji se nalaze u pritvoru pozvali su u četvrtak prosvjednike, koji prosvjeduju mirno, da pozdrave Sancheza.

Prošle godine deseci ljudi bili su ozlijeđeni u mnogobrojnim sukobima između nacionalne policije i separatističkih prosvjednika.

Četvorica katalonskih čelnika prekinula su uz to štrajk glađu, a njihova stranka kazala je da će podržati Sanchezov plan za nacionalni proračun za 2019. i 2020., koji je trenutačno blokiran.

Katalonija je jednostrano proglasila neovisnost u listopadu 2017., izazvavši najgoru političku krizu u zemlji zadnjih desetljeća i potaknuvši prethodnu konzervativnu španjolsku vladu da preuzme nadzor nad regijom na nekoliko mjeseci. 

Španjolski ustav ne dopušta secesiju. 

Socijalisti kontroliraju manje od četvrtine mjesta u parlamentu u Madridu i trebaju potporu manjih stranaka, uključujući katalonske nacionaliste, za donošenje zakona.

Neusvajanje proračuna za 2019. moglo bi srušiti Sanchezovu vladu, što bi povećalo izglede da na vlast dođe vlada desnog centra sa snažnijim centralističkim tendencijama, što neki katalonski političari žele izbjeći.