Dragica Steiner

Španjolski Benidorm oplakuje smrt novinarke iz Kerestinca

06.07.2022 u 20:24

Bionic
Reading

Prošlog tjedna u španjolskom je Benidormu u 72. godini života preminula Dragica Steiner, novinarka, antiratna aktivistica, humanitarka i feministica rođena u Kerestincu, nedaleko Zagreba

Tamošnji mediji oprostili su od nje brojnim tekstovima u kojima su podsjetili na njezinu dugogodišnju reportersku karijeru na televiziji Canal Nou iz Valencije, a gradonačelnik Benidorma Toni Pérez u oproštajnom pismu nazvao ju je izvanrednom profesionalkom, ali prije svega sjajnom osobom.

“Bila je proaktivna, uporna i borbena, uvijek s jasnim idejama i ispravnim pogledom na svijet kako na polju novinarstva tako i privatno”, napisao je Pérez dodajući da je Draguy, kako su je zvali u Španjolskoj, kroz cijeli život radila na integraciji svih ljudi sudjelujući u humanitarnim akcijama i promicanjem svog omiljenog sporta, odbojke na pijesku.

Draguy Steiner je kao osamnaestogodišnjakinja početkom sedamdesetih napustila ondašnju Jugoslaviju. Nakon kraćeg boravka u Njemačkoj, odselila je u Španjolsku, gdje je kao radila kao novinarka i kamermanka a osamdesetih je glumila i u nekoliko igranih filmova.

Početkom rata u Hrvatskoj napravila je nekoliko ratnih reportaža iz Hrvatske i u svojoj novoj domovini promicala pokušaj osamostaljenja svoje stare domovine. Pomagala je kolegama novinarima iz Španjolske da dođu u Hrvatsku i izvještavaju o ratnim stradanjima.

U jeku najžešćeg rata ipak nije ostala tek novinarka. Početkom 1992. organizirala je humanitarni konvoj za Hrvatsku te lijekovima i medicinskom opremom opskrbila bolnice u Zagrebu. Nakon što je isporučila pomoć, na licu mjesta okupila je pun autobus prognane djece (među kojima je bio i autor ovog teksta), te im osigurala punih mjesec dana odmora u Španjolskoj.

Zahvaljujući njezinoj reputaciju, u Benidormu su se na spomen Draguy Steiner otvarala sva vrata - cijeli grad i regija natjecali su se tko će toplije ugostiti hrvatske prognanike.

Dragica Steiner ostala je i nakon toga uključena u razne humanitarne programe diljem svijeta, a osim cjeloživotne borbe za ravnopravnost žena u Španjolskoj je bila poznata i kao veliki promotor odbojke na pijesku. Njezina kći Liliana Fernández Steiner španjolska je reprezentativka u tom sportu, a osvojila je srebrnu i brončanu medalju na Europskim prvenstvima, te nastupila na Olimpijadi 2012. godine.

Neposredno prije smrti Draguy je počela raditi na dokumentarcu o hrvatskoj djeci koju je prije 30 godina odvela u Španjolsku i pomogla im da nakratko zaborave rat. Nažalost, neće ga dovršiti.