RAT PROTIV SEPARATIZMA

Španjolske vlasti povećale pritisak na pristaše ETA-e

13.08.2009 u 13:13

Bionic
Reading

Španjolske vlasti pojačale su pritisak na pristaše militantne baskijske separatističke organizacije ETA-e, zabranjujući skupove potpore ETA-i i uklanjajući prosepartističke plakate s javnih mjesta, objavili su u četvrtak mediji.

Baskijska regionalna vlada objavila je da je zabranila proseparatistički skup planiran za 21. kolovoza. Tužiteljstvo je također pokrenulo postupak sudske zabrane nekoliko drugih skupova, nakon sukoba između policije i separatističkih prosvjednika u San Sebastianu ovog mjeseca.

Socijalist Patxi Lopez, koji je u svibnju postao regionalni premijer Baskije, prvi s jasno prošpanjolskim stajalištima, obećao je da će podržati pokušaj vlade u Madridu da uništi ETA-u. Madridski Nacionalni sud u međuvremenu je objavio više od 200 uredbi kojima se traži uklanjanje fotografija i postera koji podržavaju ETA-u s javnih mjesta u regijama Baskiji i susjednoj Navari, piše El Pais.

Tužiteljstvo je isto tako zatražilo da sud odobri zatvaranje dva kafića čiji su vlasnici odbili sami ukloniti sporne plakate. Vlasnicima prijeti optužba za podržavanje terorizma.

Krajem prošlog mjeseca u bombaškom napadu ETA-e na Mallorci ubijena su dvojica policijskih dužnosnika, a u nedjelju su na tom otoku eksplodirale četiri ETA-ine bombe manje snage pri čemu nitko nije ozlijeđen.