pokušaj spašavanja sezone

Španjolska želi ubrzati cijepljenje mladih

07.07.2021 u 22:15

Bionic
Reading

Suočena s velikim povećanjem broja slučajeva covida-19 među mladima, Španjolska želi ubrzati cijepljenje te dobne skupine kako bi izbjegla novi val bolesti koji bi uništio turističku sezonu i uzlet gospodarstva.

Različito od drugih europskih zemalja, koje su prije nekoliko tjedana pokrenule cijepljenje mladih i adolescenata, Španjolska se drži prilično krutog sustava i zimi je počela cijepiti starije od 80 te je postupno stigla do onih u dobi između 30 i 39 godina.

Ali dolaskom ljeta i praznika, sve je više studentskih zabava u kafićima, diskotekama i apartmanima, pa je broj zaraza među mladima izmakao kontroli posljednjih desetak dana.

Incidencija je u srijedu porasla do 814 slučajeva na 100.000 ljudi u 14 dana za mlade između 20 i 29 godina, ili tri puta više od prosječne incidencije za cijelo stanovništvo (252).

"Najveći dio slučajeva ne završava hospitalizacijom, jer su uglavnom manje teški", rekao je glasnogovornik madridskog Zavoda za javno zdravstvo, Fernando Garcia i dodao da oni pridonose širenju virusa.  

Kako bi zaustavila porast brojeva zaraza covidom-19 kod mladih, vlada Katalonije je najavila u utorak da od vikenda zatvara klubove na najmanje 15 dana.

Prema službenim podacima, postotak onih između 20 i 29 godina koji su primili barem jednu dozu cjepiva iznosi samo 14,4 posto, a među ukupnom populacijom 64,1 posto.