tužni dani

Španjolska oplakuje 28.400 žrtava koronavirusa

16.07.2020 u 15:44

Bionic
Reading

Kralj Felipe VI. i oko 400 uzvanika, uključujući najviše europske dužnosnike održali su u četvrtak državnu komemoraciju u znak sjećanja na više od 28.400 žrtava koronavirusa u Španjolskoj.

Skup je održan u dvorištu stare kraljevske palače, a danas muzeja u srcu Madrida. Prisustvovali su joj premijer Pedro Sánchez, lideri političkih stranaka, predsjednici 17 autonomnih pokrajina te članovi obitelji žrtava i civilnog društva.

Među uzvanicima su bili i najviši dužnosnici Europske unije, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik parlamenta David Sassoli te visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Prisustvovali su visoki predstavnici NATO saveza, Svjetske zdravstvene organizacij (WHO) i Svjetske turističke organizacije (UNWTO) sa sjedištem u Madridu.

Sjedeći u krugu oko upaljenog plamena, uzvanici su nosili zaštitne maske na licima, većinom crne boje i sjedili na propisanoj udaljenosti.

"Bilo je teško, jako teško. Unatoč tome Španjolska je pokazala svoj najbolji duh, duh nadilaženja nedaća“, istaknuo je kralj Felipe. "Kada prođu godine sjetit ćemo se kako smo pružali otpor, bili zreli, pokazali dostojanstvo te obvezu prema drugima. Žrtve će zauvijek ostati u našem sjećanju“, dodao je.

U Španjolskoj, jednoj od najpogođenijih europskih zemalja, inficiralo se 257.494 stanovnika od čega ih je preminulo 28.413.

Osim kralja govor su održali još samo jedan član obitelji žrtve koronavirusa i medicinska sestra koja je tijekom proteklih mjeseci liječila oboljele.

Na obližnjem trgu Oriente okupilo se dvadesetak osoba, od kojih su neke nosile španjolske zastave. Pljeskali su kralju te zviždali premijeru Sánchezu i potpredsjedniku vlade Pablu Iglesiasu.

Desna stranka Vox, treća po brojnosti u parlamentu odbila je sudjelovati u komemoraciji optuživši lijevu koalicijsku vladu za umanjivanje broja žrtava covida-19. Nisu sudjelovale ni lijeve stranke koje zagovaraju nezavisnost Katalonije, Baskije i Galicije.