ukrajinska kriza

Španjolska i Nizozemska šalju vojnike u Bugarsku i Litvu

09.02.2022 u 14:21

Bionic
Reading

Španjolska će poslati ratne zrakoplove i vojnike u Bugarsku, a Nizozemska će povećati broj svojih vojnika u Litvi, najavila su ministarstva obrane Bugarske i Nizozemske u srijedu, usred tenzija izazvanih ruskim gomilanjem snaga na granici s Ukrajinom

Španjolska će poslati 4 ratna zrakoplova i 130 vojnika u Bugarsku, a Nizozemska će povećati broj svojih vojnika u Litvi na 350 s dosadašnjih 270.

Prvi španjolski mlažnjaci Eurofighter trebali bi u Bugarsku sletjeti krajem idućeg tjedna radi zaštite bugarskog zračnog prostora u suradnji s Bugarskim ratnim zrakoplovstvom do kraja ožujka, poručeno je iz bugarskog ministarstva.

„Misija se sastoji od implementacije mjera kojima bi se osigurala sigurnost država članica NATO saveza na istočnom krilu”, reklo je ministarstvo obrane u izjavi.

Bugarska, članica NATO-a od 2004. godine, namjerava, u bliskoj suradnji sa Savezom, uspostaviti vojnu skupinu s do 1000 vojnika pod svojim zapovjedništvom, koja bi također uključivala i vojnike iz savezničkih država.

Nizozemski vojnici u Litvi dio su NATO-ve međunarodne borbene grupe pod njemačkim zapovjedništvom, koja se tamo nalazi od 2017. godine nakon što je Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim.

„Predani smo aktivnosti ojačane prednje prisutnosti i povećat ćemo naš doprinos vojnika s 270 na 350 vojnog osoblja”, izjavila je nizozemska ministrica vanjskih poslova Kajsa Ollongren u srijedu, prilikom obraćanja vojnicima u vojnoj bazi Rukla u Litvi.

Očekuje se i da će Nizozemska poslati dva svoja zrakoplova F-35 u Bugarsku radi zrakoplovnih ophodnji u travnju i svibnju.

Ukrajina vjeruje da još uvijek postoji mogućnost rješavanja krize diplomatskim putem, no i da već postoji opravdanje za nametanje sankcija Moskvi, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u srijedu.