VISOKE PEĆI NAŠICECEMENTA

Spaljeno 800 kilograma droge

17.12.2008 u 15:19

Bionic
Reading

Oko 800 kilograma droge spaljeno je u 'Našicecementu' d.d. u Našicama, članici Nexe Grupe, jedinoj tvornici u Hrvatskoj s dozvolama za to spaljivanje

Droga će se spaljivati danas i sutra, a spalit će se više od 640 kg marihuane i hašiša, oko 60 kg heroina, 10 kg kokaina, 22 kg amfetamina i drugih droga, zaplijenjenih od 1992. do 2003.

Droga se spaljuje na temperaturi od 1400 stupnjeva Celzijevih tako da se, pakirana u manje pakete, neprekidno ubacuje u otvor rotacijske peći za klinker. Spaljivanje na toj temperaturi, kako je objasnio glavni direktor "Našicecementa" Zoran Bartolović, pouzdano je i bez utjecaja na ljude i okoliš.

Potpredsjednica Vlade i predsjednica Vladina Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Jadranka Kosor, koja je nazočila spaljivanju, rekla je kako je u siječnju u toj tvornici spaljeno ukupno tri tone zaplijenjene droge, a sada još 800 kilograma. To svjedoči o djelotvornim mjerama borbe protiv droge u Hrvatskoj, a da su akcije uspješne, potkrjepljuje i podatak da je broj prijavljenih maloljetničkih kaznenih djela zlouporabe droga 40 posto manji nego prošle godine, rekla je Kosor.

Glavni ravnatelj policije Vladimir Faber izvijestio je da su u prvih 10 mjeseci zabilježena 6793 kaznena djela zlouporabe droga, a 5534 osobe su kazneno prijavljene. Najavio je kako Ministarstvo unutarnjih poslova i nadalje provodi preventivne i represivne mjere u sklopu akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga.