šef 'andrije Štampara'

Šostar: Zagreb nije žarište. Kažnjavanje građana zbog maski je zadnja mjera na koju bi Bandić pristao, on ima veliku vjeru

11.10.2020 u 19:20

Bionic
Reading

Zagreb je zabilježio novi rekord s 201 zaraženom osobom u jednom danu, zbog čega se od idućeg tjedna u glavnom gradu najavljuju i nove mjere, među kojima su i maske na otvorenom. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'dr. Andrija Štampar' za RTL Danas komentirao je konkretne mjere.

'Razlika se javlja jer jedan, najveći dio pozitivno dijagnosticiranih je u našem Zavodu, ali u Zagrebu testiranje još radi Klinika za zarazne bolesti, HZJZ, Mi objedinjujemo sve podatke. Također to Nacionalni stožer radi rano ujutro, a mi malo kasnije iza njih i zbog toga se stvara ta razlika', rekao je.

Šoštar vjeruje da će sutra brojke biti manje. 'Kao što sam već govorio Zagreb nije žarište, on ima 0,1 posto stanovnika covid pozitivnih, dakle to nije nešto zbog čega bi trebalo se raditi panika, ali da, trebamo razmišljati o brojkama. Treba biti ozbiljan i pridržavati se mjera Nacionalnog stožera, i vjerujem da će sutra biti bolje i da će brojka biti bitno manja', dodao je i poručio:

'Za mene su pravi heroji oni koji rade na epidemiologiji i mikrobiologiji, jučer radili 17 sati u komadu, epidemiolozi rade od 7 ujutro do jedan iza ponoći. Svi su na izmaku snaga. Još večeras epidemiolozi bruse sustav mjera ali koliko sam se konzultirao s Milanom Bandićem i predsjednicom stožera neće biti kažnjavanja, to je zadnja mjera na koju bi gradonačelnik pristao za svoje sugrađane. On ima veliku vjeru i smatra da ćemo mnogo poga postići edukacijom', rekao je.

Znači li to da će Zagrepčani morati nositi maske na svim otvorenim prostorima, ili samo tamo gdje je gužva? 'Kontrolirat će ih Civilna zaštita i policija. Iako nema dovoljno tih redara, kontrolirat će se koliko će se moći', rekao je.

Što se tiče radnog vremena kafića i restorana, Šostar je dodao da je preporuka je da se izjednači radno vrijeme i za jedne i druge do 24 sata.

Gužva za testiranje na Štamparu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX