cijepljenje u GLAVNOM GRADU

Šostar s Berošem o otvaranju još jednog punkta u istočnom dijelu Zagreba: 'Ne daj Bože da se netko zarazi dok čeka'

21.04.2021 u 08:41

Bionic
Reading

Na punktu za masovno cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu jučer se okupio velik broj građana

'Ima više faktora za to zašto je bila gužva. Ljudi se boje da će ostati bez cjepiva, no osigurano je dovoljno doza za cijeli ovaj tjedan za sve one koji su naručeni za cijepljenje', objasnio je u 'Dobro jutro, Hrvatska' Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Dodao je da velik broj građana dolazi po sat ranije, a dolaze i 'padobranci' - oni koji su nenaručeni, a znaju da Pfizer ne može dugo stajati, pa ako ostane koja doza, računaju na nju.

Šostara veseli ovakav interes i nada se da će se nastaviti.

'Jučer smo cijepili 4572 sugrađana', rekao je za HRT.

Danas je, dodao je, naručeno oko 4500 građana te apelira na njih da se pridržavaju epidemioloških mjera.

'Ne daj Bože da se netko zarazi dok čeka, dolaze se cijepiti da spase živote, pa da se zaraze zbog gužve', rekao je.

Ispričava se svima koji su jučer dugo čekali, žao mu je i trudit će se da svaki dan budu sve bolji i bolji, da gužve budu manje i da se cijepi što više građana. Osvrnuo se na problem gužvi, naglasivši kako nema potrebe dolaziti prerano, dovoljno je doći 15-ak minuta prije naručenog termina. Dodao je da su se mnogi građani, kada su vidjeli da jedna kolona brže ide, prebacivali u nju, a nada se da danas neće dolaziti do gužvi.

'Jučer smo imali i jedan peh jer nam je pao sustav, na što je otišlo po 15, 20 minuta, i odmah se stvore ogromne gužve jer morate sve podatke ručno unositi', dodao je.

  • +8
Velike gužve za cijepljenje protiv Covida-19 na Zagrebačkom velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Sve druge doze cjepiva su dostupne ondje gdje su se građani ranije cijepili, naručuju ih liječnici obiteljske medicine, a oni ih dostavljaju.

'Još uvijek je kombinirani sustav i prvenstvo imaju sugrađani stariji od 65 godina i kronični bolesnici', rekao je.

Šostar je rekao da će se cijeli tjedan cijepiti Pfizerom, a od ponedjeljka najvjerojatnije AstraZenecom. Tada naime dolaze nove doze Pfizera, a kada vide koliko ih je stiglo, napravit će plan za utorak, srijedu i četvrtak.

'U utorak, srijedu i četvrtak cijepimo od 8 do 19.30, ponedjeljkom od 13 do 19.30, a petkom od 8 do 13 sati. Morate shvatiti da svi ti liječnici moraju obavljati svoj posao', naglasio je Šostar.

Šostar je rekao da će danas s ministrom Vilijem Berošem razgovarati o otvaranju još jednog punkta u istočnom dijelu grada.