BESPLATNA PRAVNA POMOĆ

SOS linija za diskriminirane radnice

16.01.2012 u 12:24

Bionic
Reading

Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanja - CESI otvorio je besplatno pravno savjetovalište za pomoć ženama u ostvarenju radnih i socijalnih prava. Pravna pomoć se može dobiti biti svakog petka od 13 do 16 sati direktnim razgovorom s pravnicama na broju telefona 095 827 69 18

Također, on-line savjet može se zatražiti svakodnevno putem e-maila: pravnosavjetovanje@cesi.hr. U CESI-ju ističu kako su njihove usluge savjetovališta u potpunosti besplatne, a budući da su ovog petka tek startali sa savjetovalištem, zadovoljni su s odazivom.

'Već smo imali par upita', kaže voditeljica programa Anamarija Gospočić, dodajući da je za pravne savjete angažirana odvjetnica Silvija Marasović iz Odvjetničkog društva Vedriš i partneri te volonterke Pravnog fakulteta.

Kako pojašnjava voditeljica programa, CESI u radu na poboljšanju položaja žena na tržištu rada propituje što im treba i upravo su žene same ukazale da im nedostaje ovakav vid pomoći. Naime, postoje SOS telefoni za pomoć ženama žrtvama nasilja, no istraživanja su pokazala da su žene kao skupina diskriminiranije nego muškarci i na tržištu rada.

'Imali smo primjer žene koja je nakon porodiljskog dopusta dobila otkaz na poslu. Premda i same znaju da je to u principu i zakonom zabranjeno, žene u takvoj situaciji većinom ne znaju kome se obratiti i što učiniti pa je odatle i potekla ideja o osnivanju telefona za pravnu pomoć ženama', navodi Gospočić jedan od tipičnih primjera u kojima je ženama pravni savjet potreban.