promjena adrese

Sorosevo sveučilište odlazi iz Budimpešte u Beč

03.12.2018 u 14:35

Bionic
Reading

Srednjoeuropsko sveučilište (CEU), koje je utemeljio američki poslovni čovjek George Soros, priopćilo je u ponedjeljak da se u jesen 2019. seli iz Budimpešte u Beč, nakon što više od godine i pol nije uspjelo dogovoriti kompromis s vladom premijera Viktora Orbana

"CEU je primoran napustiti Budimpeštu", navodi se u priopćenju te visokoškolske ustanove osnovane 1991., koje je za aktualnu mađarsku vladu odavna trn u oku s obzirom na to da liberalnog milijardera Sorosa, američkog židova mađarskog podrijetla, optužuje između ostalog da putem svoje mreže potiče masovne emigracije nekršćana u Europu.

Selidba sveučilišta trebala bi početi u rujnu. Od osnutka CEU-a diplomu međunarodnih studija koji se odvijaju na engleskom jeziku steklo je više od 10.000 stranih studenata.

Nevolje su počele otkako je mađarska vlada u travnju 2017. donijela zakon kojim se strana sveučilišta u Mađarskoj obvezuju da u toj zemlji imaju vlastiti kampus, ali i sveučilište u matičnoj zemlji.

CEU navodi da je zadnjih mjeseci obavio potrebne radnje u Sjedinjenim Državama i da je odluka mađarske vlade samovoljna te žali zbog toga što s njom nije postigao dogovor.

Budućnost Srednjoeuropskog sveučilišta budila je zabrinutost u Europskoj uniji koja smatra da je njezina članica Mađarska ovakvim odlukama dovela u pitanje akademske slobode.

Bruxelles se razilazi s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i u drugim pitanjima. Optužuje ga za kršenje vrijednosti na kojima se temelji Europska unija i za zadiranje u tekovine pravne države.

Novi studenti koji žele steći američke diplome na CEU-u od jeseni 2019. studirat će u austrijskoj prijestolnici, a onima na već započetom međunarodnom studiju u Budimpešti omogućit će se da ga i dovrše.