POLICIJA ĆE BITI MILOSTIVA

Šokantne brojke o osobnim iskaznicama

11.12.2013 u 17:18

Bionic
Reading

Oko 300 tisuća građana još nema reguliran status prebivališta u Hrvatskoj. Bez važeće osobne iskaznice je oko 194 tisuće njih, a čak 124 tisuće starijih od 18 nikad nije ni izvadilo osobnu.

Iako prema Zakonu o prebivalištu rok za reguliranje statusa istječe 29. ovog mjeseca, policija neće odmah krenuti s prekršajnim kaznama, poručila je pomoćnica ministra za upravne i inspekcijske poslove Ines Krajčak. Kazne se, naime, kreću od 500 do 5000 kuna.

'Omogućit ćemo kraći rok da se regulira taj status, ali zaista pozivamo građane da to učine. Imamo i iznimke za određene skupine građana. To su oni koji su obuhvaćeni programom obnove ili stambenog zbrinjavanja, a nekretnina im zbog nekog razloga još nije obnovljena, vraćena ili nisu na drugi način zbrinuti. Temeljem ovog zakona neće im se odjavljivati prebivalište, nego će im se status regulirati na način da im se omogući prijava kad im se nekretnina riješi', najavila je pomoćnica ministra unutarnjih poslova.

U gotovo godinu dana primjene Zakona o prebivalištu gotovo devet tisuća osoba odjavljeno je po službenoj dužnosti, privremeni boravak u inozemstvu prijavilo je njih 12.100, a trajno iseljenih, onih koji su odjavili prebivalište u Hrvatskoj, gotovo je 28 tisuća, izvijestila je načelnica Sektora za upravne poslove, strance i državljanstvo MUP-a Gordana Valenta.

Inače, na izradu novih osobnih iskaznica koje su se počele izdavati od sredine ovog lipnja do kraja godine ukupno će se potrošiti 14 i pol milijuna kuna, no ne iz proračuna MUP-a, već doniranih sredstava, istaknuto je na konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije.

MUP je danas predstavio i kombi vozilo, odnosno mobilni ured s dva radna mjesta za šaltersko poslovanje koje će obilaziti slabo naseljena mjesta i slabo pokretne osobe.